Твърдо сме за оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, заяви пред БНР лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

"Учудваме се защо БСП и ДПС пазят Каракачанов, а са се фокусирали само върху Симеонов, след като се видя, че те са едно и също. Надявам се и БСП също да узреят за това, което българският народ вече им подсказва, че няма как някой да подкрепя Валери Симеонов в битката му срещу майките на деца с увреждания и да не носи същата отговорност. Ние твърдо искаме тези оставки. Досега не сме правили това, което правят БСП и ДПС - с нерегистриране в парламента, защото считаме, че това е нашата работа и отговорност на всеки български депутат - да бъде в парламента и да гласува законите. Ако все пак липсата на морал, доблест, мъжество в тези двама продължава да надделява и това е единственият начин, ние тази седмица в НС ще обявим, че им даваме последен срок до края на седмицата - ако не, също ще предприемем мерки за нерегистриране и по този начин да постигнем това, което народът очаква - тези двамата, които срамят България, да не са част от българското правителство".

Ако конструкцията е програмата, ние не казваме да се срути конструкцията, подчерта Марешки и добави, че ВМРО и НФСВ си остават в коалицията, а трябва да се сменят само двамата вицепремиери:

"Надявам се, че в тези партии има по-нормални и достойни хора от тях двамата. Ако пък в партиите им няма по-достойни и нормални хора от тях, нека извън партиите да намерят и да предоставят две кандидатури, които да заемат техните места и конструкцията си остава желязна и си продължават 4-годишния мандат по програмата, която е основа на правителството. Сега целият народ трябва да търпи тези извращения и гаврата с най-светите неща. Ако концепцията на ВМРО е да си "оправим приятелите в този мандат", ние няма защо да търпим това нещо. Ако имената Каракачанов и Симеонов гарантират съществуването на правителството, това е супер жалко за държавата и премиера".

Веселин Марешки подчерта, че е предупредил Борисов, че ще получи "нож в гърба": "Предупредил съм го, че единият ще му забие нож в гърба, както преди това го направи на Бареков, както сега потопява Волен Сидеров и Валери Симеонов. Сега ще потопи и Борисов и след това ще си намери друг. Той и в момента Каракачанов преговаря с БСП и ДПС за следващата конструкция. Борисов няма никаква полза да продължава в тази ситуация, защото те ще го потопят и изхвърлят".

Ако няма с кого да се заменят двамата вицепремиери, е по-добре Борисов да излезе в малцинство с чиста програма, изказа мнение Веселин Марешки. Според него има здраво мислещи хора в парламента, които биха застанали зад такава програма, включително хора от БСП и ДПС. По думите му единствената алтернатива е партия "Воля". Марешки изтъкна, че за парламентарната група на "Воля" няма нито един сигнал или съмнение за участие в каквато и да е корупционна или друга схема.

След като постна на фейсбук страницата си разговора в БНР, Марешки написа още: "Очакваме две вицепремиерски оставки до края на седмицата. Не може в тези партии да няма нормални и достойни хора, които да заемат постовете, за да не хвърлят държавата в хаос и безвремие. Ако наистина няма - жалко за тях. Кое е по-важно: постовете на двама провалени политици или програмата в интерес на хората?!".

Лидерът на "Воля" смята, че бюджетът за следващата година е най-добрият от много години насам. Който не го подкрепи, ще си направи политическо харакири, категоричен е той.

Марешки изказа мнение още, че протестите срещу високите цени на горивата са инспирирани от самия картел или от хора, които имат интерес да се отпуши напрежението.