Около тази теза пред журналисти се обединиха представители на четирите национално представени пациентски организации - Центърът за защита на правата в здравеопазването, Федерация български пациентски форум, Националната пациентска организация и Българската асоциация за закрила на пациентите, съобщиха БТА и БНР.

Пациентските организации настояват актуализацията на бюджета на касата да бъде с 328 млн. лева, както поиска НЗОК в края на юни. Те изразиха изненадата си, че държавата се опитва да осигури милиарди за решаване на ситуацията около Корпоративна търговска банка, но няма 100 млн. лв. за здравеопазване.

По-рано днес икономическата и здравната парламентарни комисии гласуваха да има актуализация на бюджета на НЗОК с предложените от правителството 225 млн. лева. От тях 200 млн. лв. са предназначени за болниците, а 25 млн. лв. - за болнично лечение на пациенти с онкологични заболявания.

Представителите на пациентските организации обаче изразиха тревогата си, че не са предвидени средства за лекарства за домашно лечение, които би трябвало да са в размер на 96 млн. лв.

"Здравната каса няма да има възможност от септември да плаща на аптеките за лекарства за домашно лечение, които от своя страна няма да могат да се разплащат с дистрибуторите", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Възможно е малки аптеки да фалират или да спрат да работят с НЗОК. По думите на Костов, пациентите ще се насочат към големите аптеки, но и там няма да могат да получат лекарствата си, защото аптеките имат лимит за обслужени рецепти, а и лекарствата ще се изчерпват бързо.

Зам.-министър: Могат да бъдат преразпределени пари

Пари от оперативния резерв на здравната каса може да бъдат преразпределени, заяви пред журналисти зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Той уточни, че средствата са били предназначени за болнична помощ, но ако правителството актуализира бюджета на НЗОК с 225 млн. лв., те ще бъдат преразпределени за лекарства за домашно лечение и др.

Пенков успокои пациентите, че ще получават лекарствата си и няма да има затруднения.

Заседанието на комисията по здравеопазване беше прекратено, тъй като здравният министър Таня Андреева не присъства.
Парламентарният секретар на МЗ Янка Кюркчиева посочи, че Андреева е получила хипертонична криза.

АНКЕТА: Да се актуализира ли бюджетът на НЗОК?