Този кабинет не беше свален, защото не се е справи с борбата, за която е създаден. Кабинетът беше свален, защото се справяше твърде добре с борбата с корупцията. Промяната започна и тепърва предстои да продължи. Това, което видяхме като аргументи и мотиви във внесеното предложение за вот на недоверие, бяха изключително странни.

Това заяви в "Защо, г-н министър?" по bTV вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

"Борбата с корупцията не е само борба за справедливост, тя е и борба за да можем да правим правилното преразпределяне на средствата, които държавата има. Вместо да изтичат по джобове и в корупционни схеми, те да могат да подпомогнат хората, които най-много имат нужда от тях", добави тя.

По думите ѝ в момента е изключително ключово да има работещ парламент, за да може държавата да не изгуби милиарди по Плана за възстановяване, които са ни изключително необходими.

"В икономическо отношение, въпреки всички кризи, които понесохме през тези 6 месеца - COVID криза, война, бежанска вълна, енергийна криза, глобална инфлационна криза - съумяхме, според индикаторите на държавата и оценката на международните рейтингови агенции, да бъде позитивно. Това показва, че мотивите за вота на недоверие са изключително и само политически", заяви още Константинова.

Вицепремиерът добави, че е забелязала, че пропукването в отношенията в коалицията се е случила по време на лидерските срещи.

"Г-н Слави Трифонов, може би преди около два месеца спря категорично да разговаря с премиера или който и да е от другите партии. Опитахме да бутаме задачите, които бяха пред нас, но предвид факта, че те (ИТН) нямаха мандата да взимат решения и нямаха право да отстояват собственото си мнение, беше ясно, че ще се стигне до този патов край", обясни Константинова.

Тя отрече да е "човек на ГЕРБ", както преди дни се изрази председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.