До 25 януари работна комисия на експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" и от Столична община трябва да излезе с решение, с което да се удовлетворят исканията както на агенцията, така и на общината относно ползването на участъци от републиканската мрежа на територията на общината, включително и на Северната скоростна тангента. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Целта е да не се намаляват приходите на агенцията от пътни такси, основно тол за превозните средства над 3,5 тона, които ще се събират от 16 август, тъй като те са необходими за изграждането и поддържането на инфраструктурата, е заявил инж. Глосов.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов е казал след срещата, че има още много да се работи на експертно ниво, защото трябва да се намери законосъобразна форма, която да е съобразена с очакванията на хората от столицата, но и да се осигури финансов ресурс за развитието и поддържането на транспортната инфраструктура. Барбалов е отбелязал, че предстои да се обсъди дали Столична община ще има възможност да поддържа Северната скоростна тангента, тъй като в момента 16-километровият участък се поддържа от АПИ. Надявам се в рамките на добрия диалог да намерим приемливо за всички решение, е казал заместник-кметът на София.

По-рано днес премиерът Борисов обяви, че Северната скоростна тангента е в рамките на София и че е разпоредил на МРРБ и АПИ за нея да не се изисква винетка. "Държавата може да си позволи това заради по-добрите приходи в бюджета, благодарение на добрата работа на агенциите, службите и прокуратурата. Тази година започваме и разширяването на Околовръстния път от "Младост" до АМ "Тракия"", написа в социалната мрежа Бойко Борисов.