Няма миграционен натиск по границите ни с Турция и Гърция, увери във Варна вицепремиерът Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

"На ден-два по един двама човека се залавят, нелегално преминаващи. Разбира се, ние сме в готовност", обяви той.

Според Каракачанов със заканите си турският президент Реджеп Ердоган рискува да скъса окончателно отношенията си с Европейския съюз.

"Не вярвам той да пусне нелегалните мигранти към Европа, защото това ще бъде краят на неговата власт", добави военният министър.

Според Каракачанов по-сериозният проблем е, че вследствие на турската военна операция в Сирия хиляди джихадисти могат да избягат от кюрдските затвори. "Пред тях има две перспективи - едната е да се смесят с групи бежанци и да идват към Европа, което би застрашило сигурността на Европа, а другата голяма опасност са тези джихадисти, ако се окажат на свобода, да се присъединят към остатъците на Ислямска държава, отново да се въоръжат и да започне ескалация на конфликта в Сирия за пореден път", каза вицепремиерът Каракачанов.

"Договорът за изграждане на новите многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили (ВМС) се очаква да бъде подписан през пролетта на следващата година. По моя неофициална информация, почти на 100% съм сигурен, че и трите фирми ще предложат и двата кораба да се строят в България, тъй като при нас изрично условие е поне един от двата. Защото моето убеждение е, че освен да ремонтираме бойни кораби има фирми в България, които строят кораби, но е хубаво да започнем да усвоим възможността ние да започнем сами да си произвеждаме военноморски кораби за военноморския флот", каза още той.