По повод визитата си в Израел Борисов написа във Фейсбук:

"Днес се срещнах с моя добър приятел Биби Нетаняху в Израел. Трябваше да пътувам с патериците, но нямаше как да отложа срещата, която беше уговорена преди месец. За радост и тук срещнах огромно разбиране от негова страна за придвижването ми, защото се оказа, че и той е бил в подобно физическо състояние и три месеца е изпълнявал така длъжността си след като е скъсал ахилес при игра на футбол".

Вижте снимки от срещата >>

Бившият премиер, който неотдавна претърпя операция на коляното заради скъсан менискус, подчертава, че много държи на тези контакти, защото още преди да станат премиери с Нетаняху били добри приятели. За радост си останали такива и до ден-днешен.

Борисов пише още, че България винаги се е гордяла с направеното в исторически план за българските евреи, а Нетаняху не пропускал да отбележи това. Съвместните заседания на кабинетите им дали голям тласък на българо-израелските отношения, "защото в тази сфера трябва да има пълна приемственост и да продължи да се работи в името на сигурността на хората, както и в сферата на инвестициите, селското стопанство и др".

"С човек като Нетаняху винаги е приятно да направиш прочит на събитията в света, да се информираш, да дебатираш, защото той безспорно е един от лидерите, определящи световната политика. Съжалявам, че заради некомпетентната си вътрешна политика и неадекватните действия на правителството на Тройната коалиция България е поставена в такава световна изолация. Няма нищо по-важно от това премиерът на една държава да има и служебни, и лични контакти със своите колеги и лидери в света", завършва лидерът на ГЕРБ.

Евродепутатът от Групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, който е бил заедно с Борисов в Тел Авив, коментира пред "Фокус", че е присъствал на много такива срещи, които често минават в протоколен порядък, но тази била изключително сърдечна и приятелска.

Според официалното съобщение на ГЕРБ Борисов и Нетаняху са обсъдили ситуацията в България, Европа и Близкия Изток и се обединили, че доброто сътрудничество между двете правителства в сферата на сигурността трябва да бъде запазено.