За четвърти пореден месец доверието към правителството пълзи надолу, като вече достига 19%. Отрицателните оценки нарастват до 49%. 

Рейтингът на премиера Пламен Орешарски през септември бележи рязък спад.
С 24% положителни и 48% отрицателни оценки той има по-ниска популярност от предшественика си Бойко Борисов в края на мандата му. 

Позитивните и негативните и оценки за развитието на страната са "три към едно" - 16 на сто към 48 на сто.

Вижте снимки от протестите срещу кабинета>>

Рейтингите на фигури, които се ползваха със сравнително висока обществена подкрепа - президент, главен прокурор, национален омбудсман - също тръгват надолу. Всички те губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт, коментитат социолозите.

Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път, започва с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от само 12%.

Всички без "Атака" надолу

Катастрофиралото обществено доверие води до срив в подкрепата за всички основни политически сили. 

БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу – съответно 16.9% и 16.5%

Реформаторският блок също отстъпва и стига до 6.4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6.1%). 

Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е "Атака", чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре. 

Подкрепата за партията нараства от 1.6% до 3% от общия брой избиратели. Националистите извличат дивиденти от радикалните си позиции по чувствителния за обществото въпрос с бежанците.

Общият си потенциал от 2.6% запазва и другата националистическа формация НФСБ.

Отново Пеевски

Връщането в парламента на Делян Пеевски като депутат и писмото, в което описва успеха си в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС.

1.7 на сто – по-малко от "санитарния минимум" за социологически проучвания, смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Пеевски кариерен път.

"Тази де факто „присъда” за механизмите на политическо израстване и влияние затвърждава моралната легитимност на студентските протести, обяснява високото им равнища на обществена подкрепа (60%), и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици", смятат от "Алфа Рисърч".

Ако в България имаше мажоритарна избирателна система и хората можеха да дават гласа си директно за определени личности, 3% от българските избиратели биха гласували за Пеевски, 96% - против.

Президент и главен прокурор губят

Президентът Росен Плевнелиев губи 6% рейтинг и позитивните оценки за дейността му се изравняват с отрицателните (29%:29%).

От август с подкрепа от 35% до октомври главният прокурор Сотир Цацаров губи почти 10% доверие. Положителните и отрицателните оценки за дейността му се изравняват (26%:26%).

Парламенът остава с критичните 11% доверие, но трупа нови, почти 10% недоверие.

Негативна е тенденцията в одобрението за лидера на БСП Сергей Станишев, което намалява от 25% на 23%.

Доверието към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов също е надолу - от 28% на 24%.
Одобрението за председателя на "Атака" Волен Сидеров се вдига от 5% на 7%.

Мъгла с бежанците

58% от анкетираните смятат, че няма обективна и конкретна информация за бежанците, 17% се чувстват информирани.

За 62% институциите са неподготвени за справяне с проблемите на бежанците, 8% оценяват положително капацитета на държавата.

78% се страхуват, че бежанците ще погълнат много пари, над 60 на сто се опасяват от рискове за здравето и увеличаване на престъпността, 59% виждат опасност за националната сигурност.

На по-заден план остават подхранваните от националистите тези за риск от тероризъм (48%) и заемане на работни места на пазара на труда (45%).