Това заяви пред bTV Георги Кадиев, общински съветник на БСП и засега единствен кандидат на БСП за кмет на София, цитиран от БГНЕС.
"Това е логичен ход за кариерата ми, от 4 години съм в политиката, в средата на мандата на кмет на София има нужда от кандидат с опит, който да влезе с летящ старт в общината. Нито един избор не е предварително загубен", каза още Кадиев и допълни, че според него ще има чист избор с по една кандидатура в ляво и в дясно.
"Заявката на Станишев беше за широко мащабна кандидатура. Една партия в такава ситуация трябва да лансира силна политическа кандидатура, за да консолидира вътрешното си ядро. Какво означава широко мащабен? Аз на един такъв широкомащабен му ядох попарата в министерство на финансите - кандидат на СДС и министър на БСП", коментира Кадиев избора на Пламен Орешарски, чийто заместник беше.
"Тази митична фигура трябва да се появи на националната конференция на БСП, защото от два месеца се говори за нея. Станишев трябва да поеме отговорност за думите си. Помолих тези, които няма да ми помагат, да си седят в къщи. Нямам нужда от хора, които да гласуват за мен с отвращение", заяви Георги Кадиев.
По думите му, ако се беше кандидатирал Станишев за кмет, може би щеше да привлече повече електорат, но и да донесе негативи.
"Аз не съм от екипа на Станишев и никога няма да бъда. Загубата за БСП беше съкрушителна и оттук идва отговорността на кандидата за кмет на София на БСП, защото ако това се повтори ще се превърне в тенденция", каза още Кадиев. Според него Столична община не е застрахована от корупция. Ревизията на правителството на БСП трябва да се направи в първите 6 месеца, след това тя отнема енергия. Трябва да се направи ревизия в митниците, но подозирам, че за най-големите риби няма да се намерят доказателства, каза той. В Агенция „Митници” се появиха практики, с грубо нарушаване на реда в интерес на групировките след 2007 г. Абсурдно е обаче, че 87 % от горивата да са контрабандни. Годишните загуби от алкохол са 150 млн. лв, а от горивата 500 хил лв., коментира Кадиев. Според кандидата за кмет на София на БСП е нужен нов председател, но той не е кандидат за този пост. Ако получа нисък резултат в София, ще се отдръпна от политиката, заключи той.
СДС и ДСБ ще се опитат да изтъргуват срещу общата дясната кандидатура за кмет, пост на зам.-кмет, смята Георги Кадиев.
От своя страна зам.-председателят на СДС Иван Сотиров посочи, че столичната организация на партията ще създаде контактна група, която да работи по номинация за кмет на София. Той уточни, че групата ще работи с ДСБ и ГЕРБ за евентуална обща кандидатура за кмет на София.
Атанасов обяви, че още миналата седмица е създадена контактна група в ДСБ, която днес ще има и първа среща с представители на СДС. Атанасов уточни, че трябва да се определят общите цели и да не се допуска представител на БСП да стане кмет на столицата. Той подчерта, че Синята коалиция има достатъчно сили да издигне самостоятелно кандидатура за кмет, като ще се разчита на подкрепата от ГЕРБ. Според Сотиров обаче трябва да е ясно какво искат гражданите на София и “няма значение дали Йорданка Фандъкова, Владимир Кисьов или Атанас Атанасов ще бъде, важното е как ще се справи”.
“Не съм чувал някоя партия да има механизъм за номинации за кмет, докато в ДСБ върви такъв процес. Важното е каква цел ще си постави една коалиция”, посочи Атанасов. Според него основното е десните да не допуснат в София да има балотаж с представител на БСП. Генералът изтъкна, че има мандат да преговаря само със СДС.
Иван Сотиров бе категоричен, че дясноцентристките партии трябва да имат общ кандидат.