Изборният ден започна в 6.00 часа сутринта в общо 11 382 избирателни секции в страната и ще бъде закрит в 19.00 часа. В чужбина секциите са 161. Гласуването в Нова Зеландия и Австралия вече е приключило, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Правото си на глас в Оукланд са упражнили 63 български граждани, а в австралийската столица - 21 . В Турция към 10.00 ч. за президент и вицепрезидент на България са гласували 210 българи, в Русия - 50, в Катар - 11, в Австрия - 43 и в Италия - 17. Общо към момента в чужбина са гласували 949 български граждани. Навсякъде изборите протичат нормално.

В Централната избирателна комисия няма постъпили сигнали за нарушения през изминалата нощ, както и данни за спиране на изборния процес, заради груби нарушения в секционни помещения. Това съобщи за БТА говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В Пловдив 30 души не се явиха по секционните избирателни комисии за началото на изборния ден. Наложи се да им бъдат намерени заместници по спешност.

Около 12 на сто е избирателната активност за президент и вицепрезидент и около 13, 5 на сто за местна власт на втори тур за цялата страна към 10.00 часа, съобщи за БТА говорителката на ЦИК Ралица Негенцова. Това показва малко по-висока активност на гласоподавателите на балотажа в сравнение с първия тур на изборите, когато към този час по данни на ЦИК активността беше между 8 и 13 на сто.

24 информации за нарушения на изборния процес са получени на откритата линия на МВР до 8.00 часа тази сутрин , съобщи Агенция "Фокус".

Мнозина политици гласуваха от рано на балотажа.

На втория тур на президентските избори за доверие се борят двойките Росен Плевнелиев - Маргарита Попова и Ивайло Калфин - Стефан Данаилов.

В 18 областни центрове в страната се провежда втори тур на местните избори. Битката за кметския пост продължава във Варна, Плевен, Смолян, Пловдив, Перник, Ловеч, Велико Търново и Русе. Балотаж ще има още в Разград, Ямбол, Сливен, Силистра, Търговище, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Враца и Видин. Във Варна за поста градоначалник ще се борят Кирил Йорданов и бизнесменът Веселин Марешки. В Пловдив изборът е между областния управител Иван Тотев и досегашния кмет Славчо Атанасов. В Плевен един срещу друг се изправят Димитър Стойков и Найден Зеленогорски. Подкрепа на втори тур ще търсят и в Разград. Битката там е между Денчо Бояджиев и Валентин Василев. В Перник в борбата за кметския стол участват представителки на нежния пол – досегашната кметица Росица Янакиева и Ирена Соколова. Кметското място в Сливен ще си оспорват на втори тур Кольо Милев и Йордан Лечков. На балотаж в Смолян ще се срещнат Дора Янкова и Николай Мелемов.

За действителен и на балотажа ще се смята вотът, отбелязан със знак "Х" в квадратчето с поредния номер на съответния кандидат, задължително със синя химикалка. Всички останали знаци правят бюлетината недействителна.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов подчерта, че неуредиците в първия тур на изборите са били променени някои правила за изборния процес. „Хората няма да се връщат в тъмните стаички да гласуват по два пъти – за кмет и президент. Бюлетините за това ще се подават наведнъж”, съобщи говорителят на ЦИК. Освен това личните данни на гласоподавателите няма да се съобщават наглас. Удебеленият знак “X” се приема за валиден, допълни Троянов.