Това заяви по Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от БГНЕС. За да се извърши превенция, София трябва да изработи нови документи, да разпредели нови отговорности и ресурси, за да е сигурна, че няма да се допусне нов подобен акт след атентата в Бургас, каза той.
Според Костов, важна е оценката на атентата, дали става дума за пробив в сигурността или не.

"Ако се каже, че има пробив събитията се анализират по един начин. Ако се каже, че няма пробив, се действа по друг начин. Това е важно, за да се оцени работата на ДАНС", коментира Костов.
"Ако се избяга от въпроса защо терористите избраха именно нашата страна, няма да можем да дадем правилния отговор", добави той.

Лидерът на ДСБ смята, че България води "небалансирана външна политика".
На въпрос на водещия дали е правилно в България да заседава само едната страна в сирийския конфликт – сирийската опозиция, Костов заяви: "Бих допуснал само враждуващи страни да дойдат в България, т.е. и двете задължително", тогава можем да говорим за балансирана политика, обясни той.

Попитан дали външният министър Николай Младенов е допуснал грешка тогава, Костов след пауза каза: "Според мен да".

На 27-28 май в Правец се проведе среща на сирийската опозиция по инициатива на външния министър Николай Младенов. Според информацията на МВнР това е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи. Тогава домакинът на срещата - Николай Младенов, заяви, че на фона на случващите се кръвопролития в Сирия трябва да се направи всичко възможно, за да се убеди международната общност да бъде по-активна за спирането на насилието.
Срещата завърши с приемане на документ, в която се казваше, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ".

Няколко дни по-късно - на 1 юни, сирийският посланик отлетя за страната си, след като външното ни министерство го уведоми с нота, че трябва да напусне България.

Режимът в Дамаск винаги да се е смятал за център на "оста на съпротива" срещу Израел (Иран-Сирия-Хизбула), но винаги е поддържал спокойствие на границата с Еврейската държава и дори се ангажира в непрекипреговори с Израел за окупираната от 1967 г. част от Синайския полуостров, коментира междувременно АФП, цитирана от БТА. Паралелно Дамаск поддържа Хизбула, която неотдавна потвърди, че най-важните оръжия и ракетите, които е използвала във войната срещу Израел през 2006 г. са дошли от Сирия, подчертавайки, че Дамаск е
нейният "мост за връзка" с Техеран.

Израел обвини именно Хизбула и Иран за атентата в Бургас.