Целта е да подобрят координацията помежду си, което да доведе до край на кръвопролитията и смяна на режима в Сирия, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Ден по-рано светът осъди убийството на над 100 цивилни, между които 50 деца, извършено от сирийската армия в град Хула.
Град Хула беше подложен на интензивен обстрел от сирийската армия след демонстрация в петък, а гибелта на хората беше потвърдена от международните наблюдатели. Сирийските власти отхвърлиха отговорността за клането.
 
Представителите на сирийската опозиция приеха декларация, в която се казва, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ" и призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност "чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава седма".

В декларацията участниците се обръщат към Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да окажат хуманитарна помощ. Трите организации искат цялостното премахване на режима.
Участниците се обръщат и към държавите, които подкрепят все още режима на сирийския президент Башар Асад, и ги призовават да подкрепят революцията и постигането на демократична държава, която е обща цел на всички компоненти на сирийската опозиция.

Тази среща изпраща силно послание към Башар Асад, че се обединяваме и че този режим ще падне, заяви Уейнан Ал Джабра Асси от Националния блок на сирийските племена.
Според Бурхан Галиун, председател на Сирийския национален съвет, ако Съветът за сигурност не поеме своята отговорност, надеждата е това да бъде направено от групата "Приятели на Сирия". Обединението на опозицията е гаранция за успеха на революцията, обобщи Абдулхаким Башар от Кюрдския национален съвет.

България заедно със своите партньори от ЕС осъжда зверствата, на които станахме свидетели последните дни, заяви външният ни министър Николай Младенов и добави, че подкрепата за плана на Кофи Анан остава категорична.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан, който пристигна в Сирия за разговори с Башар Асад и с опозицията, заяви, че е потресен от касапницата в Хула, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
"Шокиран и ужасен съм от трагичните събития отпреди два дни", заяви пред журналисти Анан при пристигането си в Дамаск. "Това е отвратително деяние с дълбоки последици", добави той.

Сирийските власти заявиха, че ислямисти са избили 108 мъже, жени и деца в град Хула и отхвърлиха съобщенията на ООН и разказите на очевидци, че танкове на сирийската армия са били в района при клането, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
В писмо до Съвета за сигурност на ООН, публикувано от държавните медии, сирийското външно министерство заявява, че армията е действала в самоотбрана срещу въоръжени терористични групи от стотици мъже, които извършили клането.
Според външното министерство те убивали с ножове, което било "подпис" на ислямистки нападатели, добавя Ройтерс.

Саудитският религиозен деец Али ар Рабиеи е предложил 450 000 долара да бъде убит президентът Башар Асад, съобщи междувременно информационната агенция Гълф Нюз, цитирана от Лента.ру. Както имамът сам обяснил, той взел решението, след като чул за клането в сирийското селище Хула, където в петък бяха убити над 100 души, повечето от които деца.
Засега няма реакция от страна на саудитския кралски двор и на сирийските власти, предаде БТА.