Притеснителен е поредният провал вчера на съвета в Брюксел за това, че членството на България в Шенген се отлага за неопределен период, коментира в Мездра пред журналисти вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

"Ако бях на мястото на министър-председателя Денков вчера много остро щях да реагирам на думите на министър-председателя на Нидерландия Рюте, който не зная вече какъв точно доклад иска от страна на Европейската комисия, след като мнението на ЕК за това, че България и Румъния са изпълнили своите критерии за членство е с една давност от почти 10 години, ако не и повече", заяви Йотова.

Според нея България не трябва да бъде непрекъснато в позицията на страна, която се моли. "Всички институции по тази тема трябва да бъдем единни, трябва да отстояваме, защото ние сме в правото си и защото за пореден път казвам, че ЕК и институции не трябва да допускат двойни стандарти. Смятам отдавна и продължавам да смятам, че спрямо България и Румъния несправедливо се прилагат тези двойни стандарти за нашето членство в Шенген. Ще ми се българските власти, тези, които ни представят в Съвета да имат повече самочувствие и да отстояват по-твърдо позициите си, така както го правеше президентът Радев, когато ходеше на тези съвети", обяви вицепрезидентът.

По отношение на вътрешнополитическите въпроси тя обясни, че първо е необходимо да се уточни кой е министър-председателят в момента, тъй като очевидно по думите ѝ Борисов и Пеевски, които подкрепят това правителство, задават тона. Стигна се до там да се събират на заседание с ултиматуми, обясни Илияна Йотова. Тя допълни, че на предстоящото заседание, ако се проведе, мотивите, с които президентът е наложил ветото трябва да се разгледат много внимателно, а не както обикновено - "след като президентът има мотиви - те трябва да бъдат отхвърлени без да се замислят върху тях".

"Този път мотивите за връщане на този закон са изцяло социални. Те касаят всички нас. Дълъг е разговорът за така наречения трети енергиен пакет и защо трябва да бъде либерализиран пазарът на газ и електричество. България толкова години не уеднакви европейското си законодателство и реши да го прави точно в период на най-тежка криза. Но аз твърдя, че познавам добре този пакет, работила съм и като евродепутат върху него, твърдя, че България няма изградена инфраструктура, за да го приложи", посочи Илияна Йотова.

Според нея всички българските граждани в тежката ситуация, която ни заобикаля - вътрешна, международна и пред избори, имаме нужда от стабилност, от предсказуемост и сигурност, а не получаваме нито едно от трите. "Най-вече в навечерието на зимата от енергийна сигурност. Аз се срещам с много хора - никой в момента не може да ви каже коя е точно българската позиция и по отношение на таксите за превоз, които поиска правителството за мегаватчас повече, нито каква е ситуацията с "Лукойл", а това са неща, които се отнасят до всеки един от нас. Затова казвам, че не е въпросът в разменените реплики, а в това какво ни поднася управляващото мнозинство и как изправя на ръба на нова криза българските граждани", каза Йотова и допълни: "бих посъветвала г-н Василев да даде още едно интервю пред "Файненшъл таймс", очевидно от там научаваме новините и да каже на кого иска да продаде "Лукойл"".

На въпрос какви са притесненията на президентството по отношение на АЕЦ "Козлодуй", Йотова обясни, че трябва първо да се види на какво залага г-н Денков, "защото както чувам от сутринта подкрепящите партии имат вариант "Б" - да не се стигне до ротация, а се мисли за нова конфигурация на управление на страната и да не би тези всички проекти и намерения да са само на г-н Денков".

Илияна Йотова пристигна в Мездра по покана на ръководството на Професионалната гимназия "Васил Левски" за да изнесе урок по родолюбие, в навечерието на Деня на народните будители.