Без дебати и само за няколко минути парламентът отхвърли декларацията на Николай Денков и "Продължаваме промяната". Това ще рече, че ПП ще върнат и втория мандат. От партията вече са отправили запитване към президента с готовност да го сторят веднага, още днес. Първоначалните им намерения бяха да го сторят в началото на следващата седмица.

Против документа гласуваха 84 депутати, само 63 я подкрепиха, а 30 се въздържаха. Четирима от "Продължаваме промяната" не участваха в гласуването на собствената си декларация. В непълен състав я подкрепиха и от "Демократична България". "За" документа дадоха гласа си само двете формации, но събраха с 10 гласа по-малко от очакваното.

18 народни избраници от БСП и 7 от "Български възход" се въздържаха. С "въздържал се" гласуваха и петимата депутати от ДПС в пленарната зала, останалите ги нямаше. Само народните представители на ГЕРБ и "Възраждане" гласуваха с категоричното "против". Независимият Явор Божанков пък изобщо не е участва в гласуването, стана ясно от данните на електронното табло.

Кратки дебати се заформиха едва след края на гласуването.

"Върнете мандата и да не губим времето на хората. И да направим нещо по-съществено с третия мандат", обърна се към ПП Тома Биков от ГЕРБ след вота.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява. Работа е да е конструктивна опозиция. В момента неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет доведе до това, че трябваше втората сила да предлага управленска визия. Предложихме управленска визия и тя е доста ясна, но това което чухме е - "не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете", репликира Асен Василев от ПП.

"Това не е нашият начин. И никога няма да седнат главатарите и да се разберат за постовете", отсече съпредседателят на "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ пък упрекнаха вносителите от ПП, че предлагат декларация за управление, а дори техните депутати не са подкрепили собствения си документ, тъй като четирима от редиците им не са гласували.

"Няма гръбнак тази декларация, когато самата партия, която я предлага, не излиза да я защитава", констатира Жечо Станков.

Приемането на документа бе условие на "Продължаваме Промяната", за да предложат кабинет на малцинството, заедно с "Демократична България". Ако не получи подкрепа при гласуването в пленарната зала, Николай Денков ще върне на президента Радев празна папка с неизпълнен мандат, обеща той преди дни.

Още преди вота по документа Николай Денков се мотивира защо е бил изготвен и предложен на вниманието на пленарната зала. 

"Осигуряването на мнозинство във фрагментиран парламент, като нашия, винаги е предизвикателство", каза Денков, като даде за пример несполучилия първи мандат на ГЕРБ.

"Предложихме общи цели, които надхвърлят живота на това НС, но към тях да добавим и списък от задачи, които можем да изпълним още тази година", добави той. 

Снимка: БТА

"Предлагаме ви да подкрепите тази декларация, защото тя отразява общонационалните цели. Сега да видим дали 48-ото НС е готово да се обедини около такива цели. Защото ако няма такива цели, смисълът на неговото съществуване е под въпрос", завърши експозето си Денков, по време на което отново очерта приоритетите в документа на ПП.

До днешното отхвърляне на декларацията се стигна след срещи с партиите в НС, инициирани от ПП. На тях се отзоваха само от "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход". От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на декларация с приоритети, но потвърдиха готовността си да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. От "Български възход" също изразиха резерви по отношение на част от текстовете в документа, а от "Демократична България" декларираха, че нагласата им е да го подкрепят.

ГЕРБ, БСП и "Възраждане" оформиха мнозинство "против", като заявиха, че категорично няма да подкрепят декларацията.

Погледите в момента са към третия мандат. През последните няколко дни на дневен ред излезе отново вариантът "Демократична България" да бъде третата формация, която ще получи възможност да състави правителство. Предложи го лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като даде знак, че е готов да подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ. Другата най-често коментирана опция за трети, последен мандатоносител, е "Български възход".