ГЕРБ и ДПС имат последен шанс да подкрепят декларацията на среща днес от 14 часа, коментира на излизане от "Дондуков" 2 номинираният за министър-председател от ПП академик Николай Денков. В следобедния час той отново покани всички партии да седнат заедно в НС и да се обединят около декларацията на ПП, внесена вече в парламента.

Денков повтори, че ако тя не получи подкрепата на пленарната зала, състав на Министерския съвет няма да бъде предлаган, защото разполагат само със 109 гласа.

В същото време допусна, че ГЕРБ и ДПС могат да подкрепят проекторешението на ПП и беше категоричен, че "Възраждане" няма да го подкрепят.

"Подходът трябва да бъде реалистичен, знам, че целите, които сме поставили, са реалистични и обединяващи. Аз очаквам, че ГЕРБ и ДПС биха могли да подкрепят всяка една от тези цели и дейности. Ако бъде подкрепена декларацията, тя ще остане като документ, който обединява всички политически сили. Ако няма подкрепа, очевидно, че няма как и да предлагаме кабинет", каза той пред медиите.

Самата среща на ПП при президента след връчването на втория мандат за правителство продължи рекордно дълго. Близо двучасовия разговор Николай Денков обясни с това, че и тримата - и той, и Кирил Петков, и Асен Василев, са били служебни министри в кабинети на Румен Радев.

"Срещата изобщо не беше протоколна. Всички ние имаме история с президента и институцията. Ние се познаваме с него от 2017, така че има какво да си кажем по същество", коментира Денков.

По думите му разговорът е бил насочен само към втория мандат, не е ставало дума за третия, а са обсъждали с президента "това какво трябва да се свърши в полза на България".

От ПП връчиха на президента и декларацията с четири основни приоритета, като целите в документа, според Денков, са реалистични и изпълними.

"В момента не е обсъждан изобщо трети мандат. Това, което ни интересува, е как да реализираме втория мандат. Това, което е сигурно, ще се работи за коалиционно споразумение. Ако се гласува с мнозинство, ще има и своята политическа сила", коментира той проектодокумента, който беше внесен по-рано.

"Който се отметне от подкрепа, ще си понесе след това отговорността", предупреди още номинираният от ПП за премиер.

Той беше категоричен, че до момента с никоя партия, нито с ДБ, от ПП не са обсъждали състав на кабинет. "Не сме обсъждали никакви имена за министри. Не сме обсъждали нито едно име с тях", подчерта Денков.