Крайният срок за подаване на офертите е 16 януари. Надявам се да има такива и България да може да осигури в близките месеци медицински хеликоптер, за да започне тази дейност. Това заяви пред журналисти в парламента служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

"Нищо не е преустановено, ние надграждаме модела на спешна медицинска помощ по въздух. На Министерството на транспорта и съобщенията е поверено да бъде оператор на тази спешна медицинска помощ", посочи Алексиев. Според него офертите за летателната техника ще бъдат подадени в последния момент, каквато е практиката до момента.

"Редовното правителство, в последните си дни, създаде една структура, която не можа да проработи добре - "България Хели Мед Сървис". Това наложи ние да направим анализ и да преосмислим тази дейност. Анализите показаха, че по-ефективно тази дейност може да се изпълнява, ако бъде поверена на Държавния авиационен оператор", коментира Алексиев.

"Задължени сме да намерим по-ефективния модел за това как да работи спешната медицинска помощ по въздух", коментира още той.

Алексиев подчерта, че ще бъде направено разграничаване между спешната медицинска помощ по въздух и между дейностите по търсене и спасяване. Спешната медицинска помощ се финансира от държавата, а дейността по търсене и спасяване е нормално да бъде платена, обясни той.

Държавата предвижда първият хеликоптер да бъде осигурен с т. нар. лизинг. За останалите въздушни линейки служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев обяви, че служебното правителство в момента работи по изготвянето на нова обществена поръчка. Тя се очаква да бъде обявена през февруари, а до края на септември България трябва да разполага със хеликоптери за медицински нужди.

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви още, че тече проверка за случая в Пирин, за който се появи информация, че частен хеликоптер е участвал в спасителна операция, без да има лиценз за експлоатационна годност.