БСП няма да подкрепи втория мандат за кабинет на "Продължаваме промяната", е решението на партията.

"БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, но заявяваме готовност да водим диалог", заяви зам.-председателят на НС от БСП", заяви Кристиан Вигенин на поредната, трета среща на Николай Денков с партиите в НС.

На поканата се отзоваха само от БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Отново не дойдоха на срещата от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 

Денков събра представителите на парламентарните групи веднага след като получи втория мандат за съставяне на правителство.

Кристиан Вигенин взе думата пръв и обяви, че по решение на ИБ и ПГ на БСП партията няма как да подкрепи декларацията, както и не я разглеждат като евентуално коалиционно споразумение. Той посочи, че участват в срещите, за да демонстрират диалогичност.

Вигенин подчерта, че партиите, които отсъстват, представляват мнозинство с общо 127 гласа. По думите му това ще рече, че трите ПГ с най-много гласове няма да подкрепят правителство и е по-вероятно да отидем на нови избори.

Снимка: Булфото

Като мотив социалистите да откажат на Денков подкрепа, Вигенин изведе и несъгласието на БСП с някои от намеренията, заложени в проектодокумента.

"Има и предложения, по които нямаме съгласие. На този етап не могат да бъдат коригирани. Беше сменен и характерът на проекта за решение. Обсъждайки днес на Изпълнително бюро беше лансирана формула за правителство на малцинството - на нас ни се струва, че една такава формула ще направи правителството зависимо от случайни мнозинства. Днес не присъстват формации, които на практика са мнозинство", каза Вигенин. 

Снимка: Булфото

ДБ не сътвори изненада, като потвърди подкрепата си за декларацията. А лидерът на ДБ Христо Иванов изрази притеснение, че от срещата отсъстват системни партии в НС, визирайки ГЕРБ и ДПС. 

"Смятаме, че този документ е форма за формирането на едно отговорно управление. Отчитаме казаното от БСП, но трябва да разберем, че кабинет, ако се стигне до такъв, то ще бъде зависим, както каза господин Вигенин, от мнозинства. Нашата нагласа е да ви подкрепим в конкретика", заяви Христо Иванов.

Снимка: Булфото

От "Български възход" обаче не дадоха еднозначен отговор за подкрепа. Александър Николов заяви, че основният приоритет за тях е съставяне на редовен кабинет, който да преведе страната през кризите, през Шенген и еврозоната. 

"За постигане на тези цели считаме, че е необходимо стабилно парламентарно мнозинство, което не просто да разполага със 121 гласа, а да може да поема ясни ангажименти. Ще се запознаем с декларацията и нейното съдържание, тепърва ще обсъждаме. Подобно на БСП и ние имаме резерви по отношение на част от текстовете. До петък ще изчистим своята позиция. Важен е въпросът с правния характер на предложения документ. Доколко е рамка и доколко ще има задължаващ характер", изрази опасения депутатът от БВ.

"Трябва да има силна политическа подкрепа и всяко лице да бъде експерт. Днес имаме две цели: Да видим имаме ли съгласие за текста на проекта на решение. Ако се предложи нещо ново, то може да бъде включено. Това трябва да приключи днес на тази среща. Положихме всички усилия да чуем различните гледни точки. Поканата беше към всички политически сили, няма предпочитания", коментира в началото на срещата самият Николай Денков.

Снимка: Булфото