България вече е направила стъпки към предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с ЕК в светлината на новия енергиен план на Брюксел REPowerEU. Това стана ясно от думите на вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев по време на блицконтрола в парламента.

"Ние сме стартирали вече такива разговори с ЕК. Има искане и от други страни за това", каза Алексиев. Той разкри, че служебното правителство вече работи по замяната на неефективни проекти с такива, които ще са полезни за енергетиката ни. "В плана има не толкова разумни проекти, като проекта за батериите - такъв проект няма в целия свят. Проектите трябва да бъдат преосмислени", каза вицепремиерът в отговор на депутата Жечо Станков от ГЕРБ. Станков попита още кой е поел ангажимента да намалим с 40% до 2026 г. въглищните мощности в Маришкия басейн.

"Този ангажимент е поет от представителите на държавните органи на предишното правителство", отвърна Алексиев. "За съжаление, аз също смятам, че Планът трябваше да бъде по-широко обсъден. Последният вариант дори не беше качен и публикуван на интернет страницата. Записаните текстове там не отговарят на актуалната в момента програма REPowerEU и на актуалната енергийна европейска политика", категоричен беше вицепремиерът.

От ГЕРБ настояха в Плана да бъде включена и програмата за саниране.

"Там трябва да бъдат заложени проекти, които наистина да имат ефекти към енергийния сектор. Ние работим по този въпрос, когато има готово предложение и визия, то ще ви бъде представено", добави Алексиев и в отговор на Цончо Ганев от "Възраждане".

Ганев коментира, че не е доволен от отговора и няма доверие на кабинета. В подкрепа на това той изтъкна, че неведнъж вицепремиерът Пеканов е уверявал от парламентарната трибуна, че Планът не може да бъде отварян и предоговарян.

"Пеканов е безспорен лъжец, който тук обясняваше, че този план не може да бъде предоговарян. Ние нямаме доверие на лицето Пеканов", отсече Ганев, при което Христо Алексиев защити колегата си и заяви, че е недопустимо да се използват такива квалификации.

Вицепремиерът отговори и на въпроси на "Демократична България" за дерогацията на "Лукойл" и концесията на пристанище "Росенец".

Компанията "Лукойл Литаско" е преместила дейността си у нас и ще плаща данъци, потвърди Алексиев.

"Тя вече плаща тук данъци. И догодина ще плаща данъци в България. Вие знаете, че авансово беше внесен и 90 милиона данък, което представлява 10% корпоративен данък, както и 33% данък, свързан с облагане на свръхпечалбите по регламент. Очакваме догодина около 600 милиона, във връзка с това, че пренесоха дейността си в България, да бъдат платени към бюджета от страна на "Лукойл", информира Алексиев.

"Същевременно с това и цените на горивата вървят надолу много сериозно. Например, на А95 с 85 стотинки са по-ниски, откакто управлява служебното правителство", добави той. 

На упрека на ДБ за неплатените данъци на компанията, вицепремиерът попита Мартин Димитров: "Тази дерогация е поискана от вашето правителство. Вие ми задавате въпрос, при положение, че това се е случило в последното редовно правителство, от което вие сте били част? Защо не събрахте за 2022 данъци?"

Алексиев уточни, че 100-те милиона данъци, платени авансово от "Лукойл", са "повече от всички данъци, платени от рафинерията за 20 години назад". "Всичко казано към момента се изпълнява. Защо, като поискахте дерогация, не събрахте този данък от "Лукойл"?

От своя страна Мартин Димитров изрази недоволство, че държавата не си е взела пристанище "Росенец", което до 2011 е било държавно. "Защо продължихте тази концесия, а не върнахте контрола на държавата?", попита депутатът от ДБ, като добави, че това е националният интерес на страната.