"Опитваме се последователно да бъдем най-спокойния партньор в коалицията, тъй като "Демократична България" е един успешен коалиционен формат, който носи много горчиви изводи и трудни уроци и знаем колко е трудно, когато имаме толкова различни субекти по толкова различни критерии". Така председателят на ДБ Христо Иванов коментира в "Панорама" напрежението в управляващата коалиция.

"Демократична България и Продължаваме промяната" са най-близки като ценностни нагласи, но не дружат срещу никого и имат добри работещи отношения с колегите си от БСП и ИТН, категоричен е Иванов.

"Ако ние тласнем страната към избори сега, това няма да са просто четвъртите избори за 12 месеца, а едни избори в момент, в който големи части от българското общество са под влияние от силни емоции на страх. Русия продължава да има силни инструменти на пропагандно въздействие в България. В рамките на една предизборна борба те могат да тласнат страната в посока, която е напълно неочаквана", заяви той.

Иванов подчерта, че управлението не иска да слага собствени хора в прокуратурата, но е убедено, че без смяна на главния прокурор не може да се говори за начало на системна реформа в държавното обвинение.

"За ситуацията с пътното строителство - проблемът е, че не можем да имаме доверие на българското правосъдие, че там, където наистина има нещо нередно, то ще го е изчистило и няма нужда да се произнасят политически присъди и оценки", каза Христо Иванов.

На въпрос дали ДБ докрай ще се бори за изпращането на оръжие в Украйна и дали това ще постави под въпрос съществуването на коалицията, Иванов отговори:

"Част от нашия прозападен електорат очаква да кажем, че това е нашата червена лииня и ако не стане това, ние напускаме. Ако искахме да действаме популистки, щяхме да направим именно това. Не го правим, защото смятаме, че нашето участие трябва да се оценява от гледна точка на много по-широк кръг приоритети, както и от гледна точка на това какво ще се случи, ако това управление го няма."