Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните телефони, докато отпадне задължителната изолация. Мобилните оператори и доставчиците на интернет ще са задължени да предоставят на МВР информация за местоположението на поставените под домашна карантина или хоспитализирани заради коронавируса. Това ще става чрез идентификаторите им на ползваните клетки от устройствата на техните клиенти или т. нар. трафични данни.

Това бе записано в Закона за действие по време на извънредното положение, който бе приет от Народното събрание на второ четене след близо 13-часови дебати. Те започнаха около 10 часа и приключиха малко след 22.30 ч.

От левицата определиха текста като възможнаст за ползване на скъпоструващо СРС. "Каква е гаранцията, че издирваният няма да си остави телефона в болницата или вкъщи?", попита от трибуната Иван Иванов от БСП, цитиран от "24 часа".

Валери Жаблянов пък определи закона като антиконституционен.

"С какъв аргумент дирекциите на МВР ще събират тази лична информация? Кой предава списъка с граждани под карантина? Кой преценява тези списъци? Г-н Лазаров, станете и оттеглете текста", призова Жаблянов от трибуната, като се обърна към вносителя на предложението Димитър Лазаров от ГЕРБ.

След като многократно беше призован да вземе отношение, по спора се изказа и правосъдният министър Данаил Кирилов, който подкрепи спорната точка, като обясни, че вече редица съседки са въвели същия закон.

"За разлика от мнозина от вас не твърдя, че съм специалист по СРС. Подкрепям предожението на г-н Лазаров, споделям и вашите притеснения", обърна се той към опозицията.

"Макар това действие по моите представи за СРС да не е разузнавателно средство, то представлява информация, която касае локацията и предвижването на граждани. Да, телефоните могат да бъдат оставени. Текстът касае извънредни обстоятелства. Не мога да бъда категоричен, но не виждам съществена заплаха за личността. Всички членки на ЕС в един момент ще направят такава нотификация. Някои парламенти в съседни държави приеха този закон миналата седмица", каза правосъдният министър Кирилов.

След разправията и две прекъсвания текстът бе дописан по настояване на БСП. Така разрешението МВР да следи хората в карантина ще важи само до отпадане на необходимостта за прилагане на задължителните изолация и болнично лечение на лицата под карантина.

В края на заседанието народният представител от ГЕРБ Анна Александрова, председател на правната комисия, благодари за конструктивната работа на колегите си и пожела законът да бъде ползван за възможно по-кратко време.