Посланик Херо Мустафа се срещна днес и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и неговите заместници, за да обсъди въпроси по върховенството на закона преди срещата за стратегическия диалог между САЩ и България в сряда. На срещата присъства и Пол Веки, регионален директор за Централна и Източна Европа / Близкия Изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори.

На срещата също така присъства и Джесика Ким, новият постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ. Г-жа Ким пристигна миналия месец, за да заеме поста си на постоянен юридически съветник за България и Румъния към Министерството на правосъдието на САЩ, като в това си качество ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност. Двете страни се споразумяха да развиват диалог и да споделят ноу-хау за по-голяма независимост на съда и отчетност на прокуратурата.

По темата за превенция срещу корупцията министър Кирилов е запознал посланик Мустафа с целите на закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и дейността на едноименната комисия.

По отношение на по-лесния достъп до правосъдие двамата са дискутирали възможността за въвеждане на индивидуална жалба на българските граждани до Конституционния съд.

Постигнаха съгласие на срещата в сряда да се продължи диалогът по темите за по-добра отчетност на прокуратурата и по-голяма независимост на съда.

По-рано Херо Мустафа и Джесика Ким се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Фокус на разговора бе предстоящата Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе на 8 януари у нас с участието на заместник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл и ръководената от него делегация.

Дискутирани бяха още въпроси от сферата на върховенството на закона.