Главният прокурор Иван Гешев отрече твърденията на вътрешния министър Бойко Рашков, че е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ.

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции, обикновено плащат с цената на бум на престъпността българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно". Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред медии на площад "Бански" в София, където присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България".

Вижте снимки >>

Вчера Бойко Рашков коментира, че главният прокурор е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, което преди десетина години е било "смачкано" със съдействието на Бойко Борисов. Няколко часа по-рано парламентът отне бюрото за защита на свидетели от прокуратурата, което минава към правосъдното министерство. Някои го наричаха "преторианската гвардия на Гешев".

Според главния прокурор има риск за защитата на свидетелите срещу мафията.

"Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", заяви Гешев.

"Точно това е проблемът със защитата на свидетелите, това че законът е писан на коляно, с бързане. Този закон, заедно със закона на бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва - в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга", допълни главният прокурор.

Снимка: БТА

Той заяви, че не се интересува от това какво ще се случи с охраната му, след като беше приет новият закон за НСО.

"Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така", каза той.

Според него това би било много тъжно за върховенство на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

"Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен, че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници", коментира още Гешев откриването на паметника на Уилсън.

Снимка: БТА

По думите му само заедно и обединени можем да направим нещо в посока на държавата си, това, което са искали стотици хиляди българи, които са загинали за нея.