От ГЕРБ-СДС отговориха на упрека на президента за забавянето с доставките на новите изтребители F-16 по договора със САЩ. Те призоваха Румен Радев да не се оправдава с кабинета на Бойко Борисов и обвиниха служебните му кабинети, че са се забавили с изграждането на съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево.

"Правителството на Румен Радев спеше по темата със забавянето от октомври м.г. и досега не направиха нищо", коментира Христо Гаджев пред медиите в парламента. Проблемът, по думите му, е, че дори да получим навреме 8-те изтребителя, както е по договор, служебното правителство се е провалило в изграждането на съпътстваща инфраструктура. "По договор и по планове, докато не е готова инфраструктурата на летище "Граф Игнатиево", няма как да ги приемем", разясни той.

Той обясни, че договорът между правителствата на България и САЩ има много ясни срокове на доставка на F-16 - две машини през втората половина на 2023 г., четири - през пролетта на 2024 г., и още две през лятото на 2024 г. Т.е. всички машини и оперативната им съвместимост трябва да пристигнат у нас през лятото на 2024 г., обобщи депутатът.

"Ако има забавяне от страна на САЩ при доставките на F-16 , правителството може да поиска от американската страна да помогне на въоръжените ни сили в организацията и изпълняването на мисиите по "еър полисинг", отбеляза зам.-председателят на комисията по отбрана в парламента.

От ГЕРБ настояха министърът на отбраната да информира Народното събрание.

"Ако има получено писмо в момента за забавяне на доставките, министърът на отбраната би трябвало да каже какви са причините и да информира Народното събрание, както и президента, и да обясни какви действия ще предприеме да осигури българското въздушно пространство и доставките по договора", добави депутатът. Дали проблемът на доставките е заради COVID-19 или има други причини, свързани с политическото доверие към това правителство, попита още Гаджев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пък отправи апел управляващите да не се оправдават сега с ГЕРБ, които не са на власт от близо година.

"Какво прави българското правителство, за да поръча следващите осем изтребителя, от които бойната ни авиация се нуждае, за да се окомплектова?", попита Даниел Митов. "Защо служебните кабинети на г-н Радев и сегашният редовен не правят нищо, за да ги поръчат?", попита той.

"Ако не го направят, може да стане така, че евентуална българска поръчка да отиде след 2030 г. Това ли искат, защо се опитват да прикриват собствената си непригодност, от една страна, и нежеланието си да превърнат България в пълноценен съюзник в НАТО зад правителство, което вече една година не управлява?", продължи с въпросите Митов.

"Защо сега се опитват да прикриват емоциите си и уклоните си зад правителство, което вече една година не управлява? Борисов не е премиер вече от година. Радев отдавна управлява и сегашният кабинет е негово дете. Не вървят на добре нещата с този кабинет, но да не се опитват да се оправдават с нас", заключи депутатът от ГЕРБ.