По предложение на председателя на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов Изпълнителната комисия на партията взе решение да се организира кампания за даряване на кръвна плазма, съобщиха от пресцентъра на управляващата политическа сила.

От ГЕРБ приканват всички свои симпатизанти и членове на местните структури, на Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ, които са преболедували COVID-19 или все още се лекуват, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията. Партията ще окаже пълно съдействие на всеки потенциален дарител както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма. По време на цялата процедура ще се спазват стриктно всички противоепидемични мерки.

"Сигурен съм, че нашите членове ще откликнат на призива ни. Кръвната плазма може да е животоспасяваща. Нека всеки да помогне с каквото може", е заявил Борисов, цитиран в съобщението.

Кампанията за даряване на кръвна плазма е в продължение на акцията за подпомагане на работата на медиците на първа линия срещу вируса. В нея се включиха десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна, които станаха доброволци в болници и оказаха логистична подкрепа на служителите на РЗИ, уточняват от партията на премиера.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 9 ноември се създава организация за дарение на кръвна плазма във Военномедицинска академия (ВМА) за лечение на тежки случаи на Covid-19, съобщиха междувременно от Министерството на отбраната.

Даряването на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА. Условията за това са те да са преболедували Covid-19, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест. Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.

В същото време инициативата #Задоброто организира Дарителски фонд за децата на медици и учители, загубили живота си по време на пандемията от Covid-19.

"Това е голяма трагедия и голяма загуба, която няма как да бъде запълнена. Това, което целим, е да подкрепим първо финансово на тези деца до навършване на тяхното пълнолетие", обясни пред БНР Петър Велков, учител и граждански активист.

"Решихме да създадем този фонд, насочен към децата на учители и медици, които загубиха борбата си с коронавирус инфекцията", посочи той.

Целта на кампанията е първоначално да бъде събрана сумата от 150 000 лева, от която ще се отпускат месечни стипендии от 500 лв.

Друга цел е да се създаде мрежа от доброволци, които да подпомогнат тези деца и под друга форма и те да свикнат да живеят с тази болка, която ще ги съпровожда през целия им жизнен път, отбеляза още Велков.

Даренията ще постъпват през Платформата.бг, зад която стои фондация BCause.

"Предстои да се сформира обществен съвет, който на база на публични критерии ще избира участниците в кампанията за подпомагане", обясни Петър Велков.

Зад каузата застават организациите Гората.бг, Капачки за бъдеще, На първа линия, доброволци, съмишленици и дарители.