ГЕРБ ще вземе в събота окончателното си решение дали остава във властта и какво ще предприеме по-нататък. Тогава ще се проведе националното съвещание на партията във Велико Търново. В него ще участват освен депутатите и ръководството на партията, така също и кметовете, и областните координатори, "за да се вземе единна позиция". Това съобщиха председателят на ПГ Десислава Атанасова и зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев, които излязоха от съвещанието на парламентарната група. То се провежда в централата на партията. В четвъртък ще заседава Изпълнителната комисия начело с Бойко Борисов, за да се стигне до единна позиция в края на седмицата с участието на целия елит на ГЕРБ по въпроса продължават ли с ПП-ДБ. 

Изводът от заседанието на депутатите е, че темпът, с който работи правителството, е незадоволителен. Председателите на парламентарните комисии, повечето от които се оглавяват от ГЕРБ, ще извикат следващата седмица ресорните министри, за да отчетат направеното.

"Има сектори, в които има трайно неизпълнение на ангажиментите в управленската програма. През следващата седмица председателите на комисиите ще поканят министрите и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това", заяви Атанасова.

Веднага след изявлението от ГЕРБ пуснаха на живо във Фейсбук част от заседанието на парламентарната група с ръководството на партията, на което анализират резултата от вота и изпълнението на управленската програма. Председателите на ресорните комисии и бивши министри на ГЕРБ направиха критичен анализ на изпълненото досега сектор по сектор, за да решат след анализа дали има смисъл да останат в това управление. И лидерът Бойко Борисов, и Десислава Атанасова се оплакаха, че от ПП-ДБ не ги информират за редица свои намерения и решения, включително и по бюджета, и за вдигането на данъци.

"Явно сглобката и механизмът на управление трябва да се предоговарят. По-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация. Решението е те да управляват и ние през парламента да ги контролираме. На тези лидерски срещи, на които се събираме 20 души, говорим си и нищо не се случва. Веднъж се е случило само - Кирил Петков внесе шест мерки и ние ги приехме", обобщи Борисов.

 

"Вместо съвместно да носим отговорност и да управляваме, ние се явяваме като опозиция на това. И ако този механизъм не сработи по този начин, щета е и за ПП-ДБ, щета е и за нас", заключи Борисов.

"Трябва много ясно с партньорите в управлението да знаем къде са чертите, зад които не може да се преминава, в противен случай започваме да си губим физиономията, а ние това не можем да си го позволим, защото зад нас стоят хората от център-дясно, каза лидерът на ГЕРБ на депутатите си.

Лидерът на ГЕРБ правеше своите вметки, като обобщи недоволството - че в бюджета се обсъжда вдигане на данъци и вземане на нови заеми, че управляващите не са се справили с въвеждането на електронните рецепти и предприемат стъпки без да информират партньорите си.

"Интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България - с по 40-50%. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъци", каза още бившият премиер. Ще има данъци с 40-50 процента вдигнати, в нашата програма ясно сме казали, че няма да позволим да се вдигат данъци", допълни той . По думите му при положение, че ще се взима нов дълг, трябва да се говори къде ще отидат тези пари, дали ще има за проекти, на които ГЕРБ държат. 

"3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат. Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив - виждам мерки, които са комични - за доносите, за гъбите, и т.н. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула. Екзотиката няма да я приемем", отсече Борисов.

"5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! Призовавам Асен Василев да не отваря кутията на Пандора и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3-процентния дефицит и да се върнем към нулев? Или поне да е на излишък?", недоволства Борисов.

Борисов натовари Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка Петкова заедно с ПП-ДБ да се уточнят кога ще се срещнат съответните министри с отделните парламентарни комисии.

"Във вторниците бих предложил министрите, които са тук - министърът по здравеопазването с комисията по здравеопазването, гледате сроковете, казвате какво ще направите. Тогава вече можем да кажем, че носим отговорност с тях. Нито са ни питали за електронните рецепти, нито за каквото и да било. Ние ще продължим да коментираме тези неща. Аз мисля, че Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка, с излъчени трима от ПП-ДБ, да подготвят срещите на министрите с комисиите", каза той пред депутатите от ПГ на събранието, части от което бяха излъчвани на живо във Фейсбук. 

"Иначе сега министърът на финансите прави каквото си иска, но ние не знаем", атакува Борисов и обяви, че Асен Василев е сменил шефовете на НАП в Пловдив и Хасково в петък преди деня за размисъл.

Експертът на ГЕРБ по регионалните въпроси и бивш министър Николай Нанков обобщи, че има поне 7-8 неизпълнени обещания в сферата на инфраструктурата, които са били в срок септември 2023 г. Борисов се съгласи, че ако ще се теглят нови държавни дългове, трябва поне

"Няколко пъти съм се срещал с този министър - видях, че се старае, затова трябва да му помогнем законодателно", коментира Борисов.

В сферата на европейските проекти, екипът на ГЕРБ определя ситуацията като "бедствена". За първи път в историята има и изгубени европейски пари в следствие на несвършена работа - 68 млн. евро. В новия програмен период също има поне 2 годишно забавяне.

Тотално неизпълнение на мерките в програмата за здравеопазване, отчетоха от ГЕРБ. Мерките в тази сфера са 18 - нито една не е изпълнена, каза Костадин Ангелов. Имаме забяване поне с 4 години на проекта за детската болница - "приказки без край", обобщи бившият здравен министър. Провал беше отчетен и при въвеждането на електронните рецепти. Анализът продължи по сектори - образование, спорт и останалите, вече на закрито.

"Тепърва започваме с детайлен анализ не само на изборните резултати, и това ще продължи утре с ИК, и в събота, когато ще бъде националното съвещание във Велико Търново. Ние искаме единна позиция по няколко теми. Тази, която пряко касае ПГ - подкрепата за правителството се основаваше на два темела - управленска и законодателна програма за този мандат за 18 месеца. Фокусирали сме се дали се изпълняват всички записани ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт", обясни какво правят в момента Атанасова.

"Има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в управленската програма. През следващата седмица председателите на комисиите ще поканят министрите и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това", заяви Атанасова.

"Ще стане шести месец, единствено съм видял на едно място да подменят мантинели. Едно правителство трябва да съществува не да му се радваме всички, а да върши работа. Има ли шанс това правителство да работи по-добре" е въпросът, на който, след като от ГЕРБ си отговорят, ще кажат дали ще подкрепят вота на недоверие, който внесе опозицията, втори поред.

"Ние сме изпълнили всички ангажименти по Плана за възстановяване", каза още председателката на ПГ на ГЕРБ, като припомни, че именно те свикаха извънредно заседание за отхвърляне на ветото на президента върху закона за енергетиката, но партньорите им от ПП-ДБ не дойдоха, защото предпочели да се занимават с местните избори.

Атанасова посочи, че утре ще влязат в пленарната зала именно заради ветото, но и заради неотложните теми в дневния ред, които трябва да бъдат гласувани. Тя обаче предупреди, че партията ще анализира какво ще подкрепи или не от данъчните закони и от бюджета, които се готвят без участието на ГЕРБ.

"Предстои много сериозно обсъждане на данъчните закони и за бюджета, който се подготвя без участие на нашата ПГ. Тепърва ще правим анализ какво ще подкрепим от тях и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим там. Това е нашата отговорност пред нашите избиратели", добави тя.

"Нито се държим детински, на инат - да не влезем или да наказваме някого, осъзнаваме своята отговорност, но считаме, че трябва и нашите колеги в коалицията да постъпват по същия начин", заключи Десислава Атанасова.

"Ако има тема в парламентарната група - това е как работи правителството и какво прави", добави и Томислав Дончев.  "Това не е дали има споразумение, или няма, включително и поведението на некоалиционния ни партньор по време на местните избори", допълни Дончев. "Защото те от вчера са член на политическо семейство, с което ние нямаме много общо, те са партньори заедно с ДПС. В същото време, когато коментираме поведението им по изборите, то няма политическа логика - съвместната игра с "Възраждане" и БСП", заяви той.