Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че управляващите търсят оправдание за провалите си другаде. Повод за думите й пред журналисти в Полски Тръмбеш станаха настояването на премиера Николай Денков президентът да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, а от днес вече и заявеното му желание за смяна на ръководството на Централната избирателна комисия.

"Има едно златно правило, че преди да търсиш причините за собствените си провали в другите, трябва да подредиш собствената си къща. Някак си стана вече навик на цялото правителство да търси вината в ЦИК, в ДАНС, в другите институции", заяви Йотова. Тя беше категорична, че ЦИК си е свършила работата по най-добрия начин. Тя обясни, че ЦИК са получили много сериозен сигнал и единственото, което са можели да направят, е първият тур на изборите да се проведе без машини. Според нея, в обратната ситуация, ЦИК биха били обвинени в това, че искат да се манипулират изборите.

"Няма как да кажа, че изборите са преминали успешно, при положение че има два пъти повече сигнали за изборни нарушения, че има отново толкова много недействителни бюлетини. Предстои да видим какви са решенията на различните съдилища, към които са се обърнали хората", допълни Йотова, цитирана от БТА.

"Едновременно с това хората, и ние като български граждани, продължаваме да чакаме отговор на няколко въпроса:

"Какво точно се случи в Министерството на електронното управление?"

"Защо беше направен този опит да се изнася информацията?"

"Какво стана със заявлението на един министър, че лидер на политическа партия и парламентарна група е поискал от него да разпределя неправомерно пари и да се печелят проекти от конкретни фирми?"

Всички тези отговори трябваше да даде министър-председателят Николай Денков, а не да търси причината в ЦИК", коментира Йотова, като напомни, че чакаме и проверката на прокуратурата.

Според нея решението на президента Румен Радев по отношение на председателя на ДАНС ще е според Конституцията и ще зависи единствено и само от него.

 

Илияна Йотова допълни, че не смята, че скоро ще има парламентарна криза, по-скоро това е извиване на ръце от различни партии в "сглобката", които никога не са имали нито една обща идея за управление, нито една обща визия за управление. Аз не знам колко време им трябва да напишат коалиционното споразумение, защото то, ако не ме лъже паметта, трябваше да е готово още преди четири месеца, каза Йотова.

Даже някои от лидерите на партиите бяха обвинени, че са писатели, сякаш това е обвинение или лоша дума. Така че, този лош театър ще продължава и занапред, за сметка на всички нас, българските граждани, допълни вицепрезидентът.

За нея оставката на Карадайъ не е изненада, ако човек внимателно разчита всички сигнали, които бяха дадени по време на предизборната кампания.

"Той буквално изчезна през последния един месец. Но винаги моята позиция е била, че е право на ръководството и на членовете на една политическа партия да определят своето ръководство. Така са преценили от ДПС, така са направили. Вероятно те също имат нужда и считат, че така ще получат своя оздравителен процес", каза още Илияна Йотова.