Съпредседателят на ПП Кирил Петков призова ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала и да се регистрират. Това стана, след като Народното събрание не успя да събере кворум в отсъствието им на първото заседание следп местните избори. В отговор пък от ПП-ДБ отказаха да се регистрират. Направиха го само от опозицията и така гласовете на регистрирани депутати бяха само 74 първия път, а при втория опит още намаляха до 67.

Това постави под риск законодателната програма да бъде приемана от опозицията, която се оказа мнозинство в присъствието единствено на ПП-ДБ от управляващите. Трите групи на "Възраждане", БСП и ИТН наброяват 71 парламентаристи, а от ПП-ДБ са само 63-ма.

"Все пак изборите свършиха и ние ги призоваваме да дойдат в зала, за да можем да работим. Има много закони - цяла България чака бюджета, така че ще трябва да работим заедно. Има вето, което трябва да се отхвърли. Разбираме, че тези ревизии трябва да се случат, но ние всички сме пратени от народа да работим в парламента и ги чакаме това да се случи", коментира Кирил Петков по адрес на ГЕРБ-СДС и ДПС.

И обяви, че и те няма да се регистрират, за да не рискуват законите да бъдат приемани такива, каквито ги иска опозицията, която без ГЕРБ и ДПС е мнозинство, в сравнение с депутатите на ПП-ДБ.

"Ние няма да се регистрираме, ако те днес не дойдат, защото от друга страна няма да дадем възможността "Възраждане" и хората около тях да лидират законодателните процеси в парламента", призна Петков.

Кирил Петков посочи още, че след изборите трябва да се направи ревизия, да се осмислят резултатите. "За колегите предполагам, че ще са трудни моменти", коментира той.

"Ние сме абсолютно готови на срещи и на разговори, защото народът чака нас и всички реформи. Не можем да изоставим законодателните процеси, които могат да се случат само, ако ние сме във зала", добави той.

В коментар на оставката на Мустафа Карадайъ като лидер на ДПС съпредседателят на ПП каза, че това е тяхно право.

"Всяка партия има правото да си избере лидерите, да си ги сменя, да има промяна", коментира Петков.

"Ние наблюдаваме отстрани и се надяваме скоро да имат ясна представа как се лидира партията и да дойдат обратно в залата", отбеляза той в кулоарите на парламента.