Новите общински съветници в Пловдив, кметът Костадин Димитров и районните кметове положиха клетва навръх Архангеловден.

"Знам каква отговорност поемам с управлението на най-стария жив град в Европа. Няма да пестя усилия и енергия да разкрия пълния му потенциал", каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Вижте снимки >>

Той обеща, че няма да пести усилия и енергия да разкрие пълния му потенциал. Димитров благодари на пловдивчани за подкрепата на изборите и обеща да работи за спечелване на доверието на останалите, които не са гласували за него. Новият кмет пожела успех на всички, които ще участват в изпълнителната власт.

Атанас Узунов бе избран за председател на Общинския съвет в Пловдив. При таен вот той получи подкрепата на 32 от общинските съветници. 68-годишният Узунов е най-възрастният сред всички и започва четвъртият си мандат.

Председателят на Общинския съвет Атанас Узунов

Снимка: БТА

Предложението беше на управляващата партия ГЕРБ. Опонентът му Виолета Константинова от "Възраждане" събра само 5 гласа. Останалите съветници гласуваха не подкрепям никого.

Клетвата на новия ОбС на Пловдив

Снимка: БНТ

"Обещавам, че ще бъда приятел на всички и няма да ви деля по партийна принадлежност и се надявам да бъда обединител", каза Узунов пред ОбС.

"Кампанията приключи, всички вие се заклехте да работите, така че да защитавате интересите на Пловдив и неговите граждани. Пловдив се нуждае от вдигане на темпото на работа, от ясни и смели решения, които да дадат широк хоризонт на града и да го сложат на бързата писта към модерно европейско развитие. Затова е нужна подкрепа на всеки от общинските съветници", каза в словото си областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев.

От коалиция ПП - ДБ заявиха преди началото на сесията, че ще бъдат в опозиция в Общинския съвет и няма да участват в изпълнителната власт в града в този мандат. Те не издигнаха кандидатура за председател на местния парламент, тъй като опозиционните им намерения не се съвместяват с този пост.

Първото заседание на Общинския съвет по традиция се проведе в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей. В 51-членния Общински съвет ГЕРБ има 13 мандата, ПП - ДБ - 10, Съединени за Пловдив - 8, "Браво, Пловдив" и "Възраждане" по 5, "БСП за България" и ИТН по 4, ДПС - 2 места.