Не получихме най-важния отговор как можем да съставим стабилно правителство без да сме наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок, заяви Цецка Цачева след приключването на консултациите на ГЕРБ с РБ.

Само с усилията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е възможно съставянето на правителство. Това заяви на брифинга в парламента след проведените консултации с Реформаторския блок Цецка Цачева от ГЕРБ, предаде Агенция „Фокус”.

Самата продължителност на диалога се аргументира със сериозността, с която подходихме към поредния кръг от разговори. Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз”, добави Цачева.

Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ, да няма подписа на всяка от тях”, заяви Цачева.

Румяна Бъчварова: Към този момент не продължават преговорите

"С Реформаторския блок, няма да има втори кръг на преговори Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми", каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Предложихме на Реформаторски блок да ни дадат отговор в най-скоро време. На практика нямаме гаранция за стабилност, за да имаме стабилно управление. По нито един от принципите не получихме ясен отговор – одобрява ли се формулата на политическо съгласие с кого може да има политическо партньорство”, заяви Бъчварова.

Петър Москов: Има всички възможности за формиране на мнозинство с участието на блока

От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока. Това заяви Петър Москов от Реформаторския блок.

Ние сме дошли на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите”, заяви Москов.

Считаме, че е важно, едно такова мнозинство с участието на блока, да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент”, каза още Петър Москов.

АНКЕТА: Ще се споразумеят ли ГЕРБ и РБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН заради #КОЙ: Радан Кънев срещу Бойко Борисов