Депутатът от ПП-ДБ Николай Денков заяви от парламентарната трибуна, че ГЕРБ носят тройна отговорност за съдбата на България. В декларация от името на парламентарната трибуна той каза още, че първата политическа сила е длъжна да състави правителство, а не да се правят на жертви. 

През последните три години само от ПП-ДБ успя да състави редовни правителства, и то два пъти, отбеляза Николай Денков.

Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена и за това сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха сваляни след по-малко от година с дружните усилия най-вече на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", не защото правителствата работеха лошо, каза Николай Денков.

"Не защото правителствата работиха лошо. Те придвижиха България нагоре към средноевропейските нива. В пъти по-бързо, отколкото правиха правителствата на ГЕРБ", каза Денков. 

Той подчерта, че всяко Народно събрание трябва да започва с надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза на държавата, добави Денков.

"Ние бяхме свалени, за да може ГЕРБ и ДПС да тиражират лъжата, че само ГЕРБ могат да управляват. Една лъжа, която може да спечели избори, но която няма опора в реалните факти", заяви Денков.

"За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява. За това всяка политическа сила, която свали редовно правителство без да е готова да състави ново такова носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България", каза той.

 "Сега трябва да поемете отговорността и да съставите правителство, защото няма зад кого да се скрият. Длъжни са, а не да се правят на жертви, след като получиха това, което искаха", заяви Денков. 

Той посочи, че от ПП-ДБ си вадят поуки от грешките си и ще работят за връщане на доверието у хората.