Призовавам всички евро-атлантически сили да се включат в съставянето на кабинет и на мнозинство, защото това е изключително важно и това го искат българските граждани от нас, заяви Йордан Цонев от ДПС в декларация от парламентарната трибуна при откриването на новоизбраното 50-о Народно събрание.

Той посочи, че по време на предизборната кампания ДПС са работили на терен цял месец и са чули какво са им казали хората. Това, което ни казват всички хора - и гласували, и негласували, е, че между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, отбеляза Цонев, цитиран от БТА.

Другото нещо, което ни казаха, че не искат нови избори, посочи той. По думите му хората искат стабилност, създаване на правителство и решаване на своите проблеми.

Цонев припомни проблемите на хората - повишаване на доходите, на работните места, на икономическия растеж, проблемите на сигурността на страната, на населените места и на всеки български гражданин.

Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която перманентно се движи страната, особено в последните три години, коментира депутатът от ДПС. Решаването на тази криза минава през съставяне на стабилно мнозинство, излъчване на стабилно правителство, и то с хоризонт от четири години, отбеляза той.

Българите в голямата си част потвърждават евро-атлантическия избор на България, каза още Йордан Цонев и посочи, че хората са силно загрижени за сигурността на страната си.

Как по друг начин можем да решим икономическия растеж и високите доходи, повишаването на жизнения стандарт, освен чрез членството ни в най-богатия икономически съюз - Европейският съюз (ЕС), попита той. ЕС не е само ценностен избор, той е най-важният инструмент, с който да повишаваме жизненото равнище чрез увеличаване на способностите на нашата икономика, отбеляза Цонев.

"Има ли възможност малка страна с малките ресурси и малко население като България да изгради такава армия, че да защити сама населението си и сигурността. Не, разбира се", коментира още той.

Членството ни в НАТО дава тази възможност - да осигурим сигурността на българските граждани и на страната, посочи Цонев. Затова за нас от ДПС изборът на евроатлантизма е не само ценностен, той е екзистенциален избор за българските граждани и за нашата родина, добави той.

ДПС ще следва неотклонно тази политика - да участваме активно във вземането на решенията на най-мощния икономически съюз ЕС, и да участваме активно и да подкрепяме и изпълняваме решенията на най-големия военен съюз НАТО, заяви Йордан Цонев. Той посочи, че ще продължат неотклонно да подкрепят Украйна в нейната справедлива война за териториална цялост и за независимост срещу агресора.