Експертно правителство, което не е доминирано от една партия поиска, Тошко Йорданов в декларация от името на ИТН при откриването на 50-ото Народно събрание. 

Всички проблеми в държавата имат решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма, каза Тошко Йорданов. 

"Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да е било за каквото и да е било. Да, има партии с повече депутати от останалите, но никой няма необходимите 121 гласа, за да поставя дневния ред и условия на другите партии. Никой! Всяка една от партиите в 50-ия парламент има толкова тежест, колкото другите партии.

Всички проблеми си имат решения, които би могло да изпълни експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Разбира се, здравият разум говори, че трябва да има една интелигентна и непримирима опозиция, която да държи на земята всеки властимащ. Опозиция, която да посочва конкретните проблеми и да изисква тяхното отстраняване, а не да говори празни приказки и да се прави само на коректив. Тоест, всяка една партия тук, която има здрав разум, ще изпълни своите задължения. Време е да върнем здравия разум в политиката и в управлението на държавата. Току що положихме клетва, време е да я изпълним", призова Тошко Йорданов.

През цялата предизборна кампания ние от "Има такъв народ" (ИТН) казвахме, че е време да върнем здравия разум. След края на изборите и реалните резултати от тях, става все по-ясно, че това ще бъде все по-трудна задача. Това заяви в декларация от името на партията Тошко Йорданов по време на първото заседание на новоизбраното 50-ото Народно събрание.

Почти е невъзможно да се върне здравият разум там, където почти го няма, добави той.

Току-що всички положихме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и да се ръководим от интересите на народа, обърна се Йорданов към народните представители в залата. Повечето от вас бяха в 49-ото Народно събрание и положиха същата клетва, и я нарушаваха многократно - погазваха законите както си искат, променяха Конституцията както си искат и се ръководеха единствено и само от собствените си партийни интереси, коментира той. Затова, според Йорданов, сме в това положение - 70 % негласуващи, изключително ниска избирателна активност, унизително ниска легитимност и доверие на този юбилеен парламент.

Българският народ както винаги беше прав, защото некадърните действия и още по-големите бездействия направиха така, че хората изпитват единствено и само отвращение и срам, добави Йорданов.

Здравният разум говори, че управление, основано на сглобки, не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено, отколкото оставено да нанася вреда след вреда, каза Йорданов.

Пред нас като нация има напълно реални проблеми. Проблеми като спекулативно високите цени на хранителните стоки, ненормално високата цена на електричеството, рискът десетки хиляди български семейства, заети във въгледобивната промишленост и тецовете, да загубят работата си заради "някаква зелена идеология", демографски проблеми, проблеми с липсата на достойнство и самоуважение на България като държава във външнополитически план, проблеми в образованието и ненормалните цени на лекарствата в здравеопазването, изброи Йорданов. По думите му всички тези реални проблеми си имат съвсем реални решения, които може да вземе и изпълни едно експертно правителство, доминирано от експертизата и професионализма, а не от тази или онази партия.

Според Йорданов здравият разум говори, че е нужно да има една интелигентна и непримирима опозиция, която да държи на земята всеки властимащ, да посочва конкретните проблеми и да изисква тяхното отстраняване. Всеки един тук от нас, всяка една партия, ако има здрав разум, ще изпълни задълженията си към българските граждани, независимо дали подкрепя евентуално управление или не, смята той. Депутатът добави, че ако повечето партии тук решат да го играят самодостатъчни, здравият разум ще пропусне и този парламент, отново ще минем през чистилището на изборите и ще минаваме отново и отново, докато в тази институция най-накрая не се появят хора, които да осъзнават какво означава всъщност народен представител, хора, които не мислят за преходните си партийки, а носят отговорно доверието, с което са ги облекли българите.

Затова е време да върнем здравия разум в политиката и управлението на държавата. Току-що положихме клетва, дано този път я изпълним, добави Тошко Йорданов.