Това коментира председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов на пресконференция на коалицията "Калфин-президент". Според него едни предсрочни избори не биха създали нестабилност, биха довели до оздравяване на управлението на страната.

Потвърждавам волята на АБВ на бъдещи избори да работим в този, а може би и в по-широк състав, каза още Първанов за коалицията "Калфин-президент", в която влизат седем партии, цитира думите му БТА.

Той благодари на кандидатите за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Любомир Халачев и отбеляза, че това може би е било най-доброто, предложено в изборната надпревара. По думите му очевидно в тази кампания е имало други критерии при оценка на качествата и съответно на избора.

Като цяло този резултат (3.37% - б.р.) е неудовлетворителен, имахме основания да се надяваме на по-добър, посочи лидерът на АБВ. Той отбеляза, че са направили модерна, стилна кампания с идеи, за разлика от някои от опонентите. Направи грозно впечатление силовата дейност, натискът, внушаването на страха от страна на управляващите в редица региони, коментира Първанов.

Затвърждава се впечатлението, че мачът между ГЕРБ и БСП е договорен, коментира Първанов. Оказа се, че ние сме единствената опозиционна сила и поддържаме необходимостта от предсрочни избори, посочи той.

От АБВ ще направят допитване до своите партийни структури за това кого да подкрепят на балотажа. Засега гласове в подкрепа на кандидата на ГЕРБ в централата на АБВ не се чуват, заяви Първанов, но отбеляза, че не вижда желание за разговори от "Позитано".

Кандидатът за президент Ивайло Калфин не присъства на пресконференцията, защото е в Брюксел на заседание на комисията "Монти" за бюджета на ЕС.

АНКЕТА: Очаквате ли Борисов да подаде оставка?