Това съобщи прессекретариатът надържавния глава, без да посочи мотивите му за искането, съобщава dnevnik.bg. Около дебата по въвеждането на този данък адвокатите възразиха остро, тъй като според тях така ще бъде накърнено правото на защита на гражданите.

Според Конституцията всеки гражданин има право на защита, а по наказателни дела тя е задължителна. Другият аргумент на адвокатите е, че ДДС е косвен данък и се плаща от крайния потребител, което ще доведе до поскъпване на хонорарите им за явяване пред съда и така ще се ограничи достъпът до правосъдие.

За намерението си да сезира Конституционния съд Георги Първанов съобщи във вторник след среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, към която изненадващо тогава се присъедини и премиерът Бойко Борисов.

Според президента въвеждането на ДДС върху адвокатската дейност не е далновидна политика "по отношение на утвърждаването на България като правова държава". "Именно чрез безпрепятственото осъществяване на това право се гарантира правната сигурност и функционирането на правовата държава", е позицията на държавния глава.
Първанов посочи още, че начисляването на ДДС ще натовари финансово хората, които се нуждаят от правна помощ, а в отделни случаи може и да ги лиши от това право, което противоречи на конституцията.