Обезпокоен съм за холандското правосъдие много повече, отколкото за нашето, защото у нас един садист, терорист и убиец няма да излезе от затвора. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Георги Марков (вляво на снимката). Той изтъкна, че е много загрижен за Холандия и холандския народ.

"В България нито един терорист не се е намерил да изтрепе хиляди граждани. Така че сме разтревожени за Холандия. В България е сигурно - и с охраната, и за гражданите. Обезпокоен съм обаче за холандското правосъдие много повече, отколкото за нашето, защото у нас такъв садист, терорист и убиец няма да излезе от затвора. Така че да не ни учи на демокрация холандският външен министър, а да си оправя нещата в Холандия", отбеляза Марков.

Изявлението му е във връзка с изказването вчера на холандския външен министър Стеф Блок за приемането на България в Шенген. "За да се съгласим България да влезе в Шенгенското пространство, народът на Нидерландия трябва да е уверен, че пазите стриктно границата на ЕС и се борите с корупцията и трафика на хора", заяви Блок.

Марков изрази загриженост за Холандия и холандския народ заради нападението на терорист в град Утрехт.

Гьокмен Танъш (37 г.) уби трима души в трамвай в Утрехт. Той бил известен с "дългото си почти метър криминално досие". Бил е пуснат на свобода от затвора две седмици преди нападението след присъда по дело за изнасилване, но е бил осъден и за незаконно притежание на оръжие.

От трибуната Марков каза още, че тази Европейска комисия ще бъде запомнена с това, че е натискала България да приеме Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията на ООН. "Искат Великобритания извън ЕС, а мигрантите - вътре. Затова да бъдат малко по-скромни европейските институции, когато съдят България", посочи Марков.