"Европейските посланици виждат, че България се държи като 52-ри щат на Америка от 8-10 месеца", заяви политологът Георги Харизанов по Нова нюз.

"Ние от години говорим за евроатлантизъм, от тази година останахме само на атлантизъм. Къде е Еврото?", попита той.

Това ни поведение е една от причините, според него, заради което ни очаква "голяма политическа криза между България и ЕС", не само заради Северна Македония.

"Държим се като 52-ри щат на Америка, всички виждат свръхактивностите на г-жа Мустафа. Не се срещаме с европейски лидери. Брюксел е изцяло загърбен, има само американски интереси", продължи още Харизанов.

"Ние не живеем в някакъв аквариум и не сме изолирани в балон, който се занимава с политика и европейските посланици виждат, че България се държи като 52-ри щат на Америка от 8-10 месеца. Нали знаем, че тук има посланици на Германия, Франция, Холандия, на Италия? Нали знаем, че те виждат свръхактивностите на г-жа Мустафа и виждат поведението на президента и на подчинените му, и на сегашния премиер към г-жа Мустафа и това, което САЩ искат да постигнат като интерес в България", коментира още Харизанов.

Вижда се диспропорционална свръхактивност от американска страна, а така не се прави, обобщи той.

Политологът прогнозира, че всичко това ще ни се отрази много зле от гледна точка на отношението на Брюксел към нас, защото "няма как в рамките на ЕС ти да се държиш като 52-ри щат на Америка, изцяло да загърбиш Брюксел и да говориш само за американските интереси".

"Индикациите са направеният на салата План за възстановяване и все по-рестриктивните спрямо България решения, които ще бъдат взимани по линия на зелена сделка, на енергетика, земеделие", предрече още Георги Харизанов.

В отговор на въпроса как ще коментира първите дни на кабинета, политологът заключи: "То да се чудиш кое върви по-зле - дали кадрите или финансите".

Харизанов нарече "щуротийства" твърдението, че са събрани 7 милиарда повече приходи от НАП. Това не е вярно, каза той, като попита "къде са парите".