Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика, заяви в парламента новият министър на енергетиката Панос Скурлетис.

Изграждането на газовата връзка с България е и от ключово значение за американската дипломация, което видимо се доказва от интензивните контакти на специалния американски координатор в областта на енергетиката – Амос Хохщайн, който в момента води преговори с гръцкия министър.

За по-късно днес е насрочена среща между трите страни с участието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По газовата връзка ще се доставя азерски природен газ към България и от там до Румъния и Унгария, за да се намали зависимостта на тези европейски страни от руското синьо гориво.

Предишният гръцки енергиен министър Лафазанис насочи политиката на Атина към засилен интерес от изграждането на "Турски поток" и несъмнено това се е отразило на забавяне по реализацията на проекта с България, коментират гръцките специализирани издания. Днешното правителство в Атина и министър Скурлетис се очаква да проявят силна активност по газовата връзка с България.

Проектът е ключов за Европейската комисия и е свързан с Трансадриатическия газопровод за трансфер на природен газ от Азербайджан през Гърция за европейските страни.

Междувременно в София вицепремиерът Томислав Дончев открои няколко проблема за интерконектора с Гърция. Според него само една четвърт от необходимата сума осигурено финансиране от Европа е относително малко. По думите му, повече финансиране категорично би помогнало проектът да се реалиьира по-бързо.

На второ място, има технически въпроси за изчистване, свързани с нормата на възвращаемост. Няма как да не спомена, че и политическите промени в Гърция, също се отразиха на сключването на проекта, каза Дончев.

В рамките на няколко месеца имаше няколко различни правителства. По отношение на първото правителство на Алексис Ципрас, имаше определени резерви, които са преодолени. Служебното правителство не се занимаваше с този въпрос. Това са причините за забавянето", уточни Дончев.

Той бе категоричен, че иначе българската страна прави абсолютно всичко необходимо.

"Мислим за връзка с много по-сериозно обеми от порядъка на 20-25 млрд. куб. метра. Целта ни никога не е била само и единствено гарантиране на газовите доставки. Да, с един обем от между 3-5 млрд. куб. метра гарантираме консумацията на България. Аз искам обаче България да е държава, която ще продължи да трансферира газ, а не само да консумира", подчерта вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

Според Дончев, там (чрез газовата връзка с Гърция) има невероятни възможности, когато газопроводът ТАНАП бъде изграден. "Има възможности за ползване на газ от LNG терминали (за втечнен газ) и трябва да сме технически възможности да се ползваме от тях", добави Дончев.