Коментари - Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване | Днес.dir.bg

Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване

Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция "Национална сигурност"

Обратно в новината

Коментари - Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване | Днес.dir.bg

Коментари

Това официалния хеш ли или неофициалният?

Ще има ли нужда някой от гласоподавателите да ходи до машините в деня на изборите или зададения от ДАНС хеш/или Кеш код/ ще генерира как е гласувал "правилно" един или друг гласоподавател ? Питам за един приятел , който е малко стеснителен.

Сега ще настане такъв живот, че само си викам: "Дано!"

Запомних го тоа хеш ли беше, кеш ли беше код и ся шъ моем да си проверявам машинката.

2024-05-25 22:52:43 ЪЪЪ (нерегистриран) Интересно ми е колцина от списващите и коментиращите са наясно какво е това ""хеш". ---------------- ще ми докажеш с тоя хеш ??? . питам простичко - защо не се засича финалната разпечатка с резултатите "от мошината" ....със съдържанието на "бележките" от урната ... а се засича само тяхната бройка ...но не и съдържанието ??? защо ???? отговаряй ???? . защото там е измамата, заложе в прогрмата на машината - например : всеки десети глас за партия "хикс", да се отчита като глас за партиа "игрек" !! . коъ може да докажеу че това не е така ??? никой !!! трябва "да вярваме" да думите на ..."ексепрти" ! а защо да им вярваме ????

че само ако го изкарат на сила от Банкя ще стане премиер Ама тия още не вдеват Кво и говорит трактора от ловните поля на Бандера

с повече хартия от принтера отколкото бюлетини Требва да оди при Чаушеско и Бандера докато не е "преял с власт"

що Киро сакаше да давате по една заплата на Усраина Същите цървули имат представител и в Сърбия Англиискио крал е тръгнал "бос през просото с машинки да управлява"

Новината да се чете, генерирани са и резултатите вече хахахахаха. Повече вярвам в мармота дето завива шоколада, отколкото на тия измамници.

много жалки коментари от руското посолство. Много ме кефи как в всеки коментар трябва да сложат името на сорос или да споменат евроценности. Толкова сте жалки, че вече не сте смешни

Абе да се разбират още от сега кой колко процента ще вземе и без това е ясно , че е манипулирано и опорочено. Резултатите се знаят още отсега , затова аз няма да участвам в тази пародия на избори. Гочоолу ( Баце) , Дочоолу( Шиши) и Кики правят избори.....айде да го ....

Досега хората "гласуваха" с "изборни машини" със софтуера Smartmatic на чичко Сорос, за които Кирчо и Кокорчо имат кодовете. Така се появи ПП. 1) Вече показаха как изборните машини-компютри лесно се разглобяват без да се нарушат пломбите. Отделно имат Wi-Fi и може да се ползват USB флашки без проблеми: https://tinyurl.com/44x6jp6c 2) Също така се оказа, че хартиените разписки за гласуването все още се пазят и може да се направи проверка на машинното гласуване с броене на хартиените разписки. Има големи разлики точно в полза на ПП (отчетени 103 гласа вместо 23): '' https://tinyurl.com/32xyfmjj За официален одит хартиените разписки не са валидни. 3) Подобни машинни гласувания няма никъде другаде в Европа, а софтуерът за машинно гласуване Смартматик; е тясно свързан с Отворено Общество на чичко Сорос. Представител на Smartmatic е лорд Марк Малох Браун, близък до Сорос и член на борда на Отворено Общество. Знаем какви гигантски шашми с машинното гласуване имаше в САЩ и с външна намеса през Интернет (от IP адреси в Украйна, Китай, др.) от филма на Майк Линдел, който описва кибератаката срещу изборите в САЩ в „Абсолютно доказателство“ (след 1ч 43мин): https://tinyurl.com/2fjvxrab 4) "Експерти конституционалисти пред Труд news: Гласуването с машини е абсолютна измама" https://tinyurl.com/5xjz5kw5

какво пише най долу "Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат. БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска."

Линк към оригиналната статия от труд.бг (написаното е същото, по принцип БуднаЕра би трябвало да даде линка към оригинала): "Експерти конституционалисти пред “Труд news”: Гласуването с машини е абсолютна измама" https://tinyurl.com/pcztk353

Защо не се коментират "джурканите" изборни компютри със софтуера Смартматик на чичко Сорос? Това никога не беше разследвано, защото ПростоКиро даваше кодовете за изборните машини на партиите от "сглобката"! Никоя друга страна в Европа освен България не ползва изборни компютри! "Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис) Хакери на бившата барета джуркали изборните машини, авторът на “Напред и нагоре” разкрил измамата и щял да плати с живота си" https://tinyurl.com/bdzmjs7z "Скандал! Това ли е човекът, фалшифицирал изборите? Васил Величков имал мераци да завладее Информационно обслужване..." https://cutt.ly/9wXh0Wbo Забележете, че при проверката в София всички секюрити сертификати на файловете с резултатите в изборните машини в София бяха НЕВАЛИДНИ, т.е. резултатите бяха МАНИПУЛИРАНИ дистанационно!!! Това разследване на "джурканите" изборни компютри само за София ще се проточи повече от година и ФАЛШИВИЯТ гей-кмет на София Васко Маслото ще управлява вечно! Никакви проверки на секюрити сертификати на файловете с резултатите в изборните машини при изборите в България през последните 3 години не бяха разследвани и никога няма да бъдат разследвани!

Пак малоумници коментират, дето не знаят какво е принтер...

Интересно ми е колцина от списващите и коментиращите са наясно какво е това ""хеш".

кочина е позор ! . никъде в европа няма гласуване с машини ! . машината е измама и никой не може да убеди мислещите хора, че това не е така !

Энциклопедия «Касперского» Страници в категория „Протести в България“ https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_2013

Каквото и да правят , ако не броят задължително и отрязъците от машините , за сравнение , ала-бала ще е пак.

Каква е ползата от съществуването на "хеш кода", след като отпечатаните бюлетини не се броят, а важи сумата дадена от машината?

Броят се ръчно от секционната комисия и се отбелязват в хартиения портокол. Машината просто е един принтер на "касови" бележки. това е след последната промяна в избирателния закон от предишното народно събрание когато вкараха и видеозаснемаането на броенето.

Как гласоподавателят може да провери, дали машината е манипулирана (тоест да верифицира хеш кода)? Ако не може, то поне избирателната комисия трябва да има начин. Иначе не можем да говорим за сигурност.

и кой ще спре софтуера да отпечата този явно известен ред - като текст в кавички... и да продължи модифицирано? и в края на деня да затрие реалния код и да остане само, в кавички, непипнатия? не мога да напиша примера, защото не може дори 1 буква на латиница.

Ха хаа, хеш кодът, демек, пак мъдуровки, ала-бала с президента и т.н., че ПростоКировци, Кокорчовци, джендъри и пр. шорошки уруспии да са отново в НС и управлението на България, че да досъсипят държавицата ни! А бе, както му е редът козяшки!

ЦИК и бивш шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов Тук обаче искам да припомня една много голяма катастрофа, която всички са забравили - местните избори през 1999 г. Тогава недействителните гласове стигнаха 33%. Данните ги няма в интернет, защото са на хартия само, тогава нямаше задължение да се публикуват в интернет. Ще Ви кажа обобщено числата - имаше 3 милиона гласували, а за общински съветници гласовете бяха 2 милиона. Защо? Защото гласовете бяха недействителни. Как се изхитрихме да го направим, аз бях тогава член на ЦИК - ние самите не вярвахме на очите си, като видяхме това. Подадоха се 3 милиона гласа и от тях само 2 милиона произведоха съветници. Един милион бяха недействителни. Тогава нямаше номера на партиите в бюлетината. Това беше гениален ход на демократичните сили, за да може неграмотните избиратели да не гласуват, друга причина не виждам. https://dnes.dir.bg/na-fokus/mihail-konstantinov-pred-dir-bg-izticha-garantsionniyat-srok-na-mashinite-a-nikoy-ne-govori-za-tova

Този хеш код не означава нищо. Той е за онези, които си нямат идея.

Някой вярва ли им на тия бози още?

80% от населението. Вярват. На битивиту.

пак някой да си го изтегли на флашката....

Че за какво (да не говорим, че е публично достъпен, дори е публикуван в новината)? Хеш-ът е начин да се гарантира, че софтуерът в машината наистина е този които трябва да е. Идеята е, че "всеки може да провери" дали софтуерът които ползва е маипулиран или не. Да де, ама това е идеята в нормалния свят. Тук никой не може да провери дали кодът съвпада или не. Просто има хартийка на която има хеш който няма как да провериш. С други думи, ползата от тоя хеш е нулев. Практически, някой някъде може да тества някаква машина, но какво гарантира, че се тества точно същта ташина? Нищо.

а какво значение има дали съвпада или не? машините се използват като принтери само - виждаш пише ли на хартията квото си избрал и това е, хеш не ти трябва ама гласуващите за Боце Шиши и Късопишков сте умни като задниците им

Ми именно де... Това е цирк за глупаци - какво дирят там ДАНС тогава? И за какво изобщо са ни тия машини? Освен цирковете които правят на всички избори те генерират и постоянни разходи за съхранение между тях.

това, драги ми смехурко, не е хеш (контролна сума е на български). хеш е ако ти, на ръка, си го направиш и ако вярваш безпрекословно на програмката, която ще го сметне и отпечата. а ако тази програмка просто отпечата СТРИНГА, без да го е смятала, за какво говорим? и сега кажи, балък ли си, на балък ли се правиш, или нас ни имаш за балъци?

Ами не, не е контролна сума. Хеш и контролна сума са близки по знаение но не са синоними. Затова като не понзавате терминологията не се правете на много интелигентен. Да не говорим, че интелектът на човек личи най-ярко в спор. Когато глупак не може да се аргументира почва да обижда опонентът си

Луд умора нема только са поти https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-12094/Bitcoin.html

Казват, че КЕШ кода при шарлатаните е променлив от 50 до 100 лева.

само 0 и 1: 10, 100, 1000, 10000....

Аз да попитам, за един познат, какво ни гарантира, че машината която печати някаква хартийка на която има някакъв хеш наистина работи със софтуерът от който е генериран тоя хеш? Ама айде, да върви цирка със сертифицирането. Поне е шоу за глупаците.

абе гклупако ако ще и баба ти да е подменила софтуера - нали машините в момента се ползват само като принтери? достатъчно е да си провериш, че ако си избрал ГЕРБ, ДПС или ВГЪЗРАЖДАНЕ (по мнението ти се разбира чий прост симпатизант си), то го пише същото на бележката т.е. достатъчно е да можеш да четеш, кратунко проста

Не знам дали съм глупак, но на вас ви липсва функционалната грамотност. Аз не говоря за манипулации, просто питам какъв е смисъла от тоя цирк. Той работи, безспорно, но в друг контекст. А най-лесната манипулация е чисто психологическа - не можеш да гарантираш какво прави машината. Следователно гласуването с нея е несигурно. Та стигаме до топ откритието - машинното гласуване не е машинно гласуване. Просто машина попълва бюлетина, която в последствие се брои на ръка. За чий ни е тогава тая машина? За един познат питам...

въпросът е много правилен. контролните суми (има такава, българска, сума) са от полза когато се изпълняват от контролиран процес. т.е. когато, примерно, ТИ имаш файл който е неизвестен и му правиш контролна сума. а тука софтуерът 1) вади нещо което не се знае как е генерирано и дали не е просто отпечатано 2)не се знае на какво гледа контролната сума, все пак спокойно може да е там, но всъщност да се изпълнява нещо друго. трябва да се отложи това електрическо гласуване, докато няма мир и спокойствие по повод гласуванията. трябва да има доверие, тогава хешовете няма да са нужни.

Между другото, това не е единствения проблем. Основния проблем, за които се мълчи, е, че при машинно гласуване няма анонимност на вотът. Той става таен. При анонимен вот - никой не може да определи как си гласувал. При таен - едни хора знаят как си гласувал, но обещават да не казват на никой друг (например - дата и час когато си влязал да гласуваш се съпоставя с датата и чсът на съответния запис в машината). За да работи система трябва да може да се определи точно кога си влязъл де - за целта има камери които симат всичко и любезно добавят тайм код. Какво можеш да направиш с подобна връзка - ами получаваш инструмент за конторол на това кой как гласува (чисто теоретично). Сега си представи, че си в провинцията и си зависим от работодателя ти, който ти казва да гласуваш за ХХХ и, че ако не го направиш си на улицата. Би ли рискувал, лежейки на кълката, че някаква лелка няма да изнесе съответните данни. Но какво да се прави - когато човек се самоопредели като умен е нормално да ги нацвъка едни...

Не е важен хеша, а кеша

Коментари - Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване | Днес.dir.bg

Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване

Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция "Национална сигурност"

Обратно в новината

Коментари - Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване | Днес.dir.bg

Коментари

Това официалния хеш ли или неофициалният?

Ще има ли нужда някой от гласоподавателите да ходи до машините в деня на изборите или зададения от ДАНС хеш/или Кеш код/ ще генерира как е гласувал "правилно" един или друг гласоподавател ? Питам за един приятел , който е малко стеснителен.

Сега ще настане такъв живот, че само си викам: "Дано!"

Запомних го тоа хеш ли беше, кеш ли беше код и ся шъ моем да си проверявам машинката.

2024-05-25 22:52:43 ЪЪЪ (нерегистриран) Интересно ми е колцина от списващите и коментиращите са наясно какво е това ""хеш". ---------------- ще ми докажеш с тоя хеш ??? . питам простичко - защо не се засича финалната разпечатка с резултатите "от мошината" ....със съдържанието на "бележките" от урната ... а се засича само тяхната бройка ...но не и съдържанието ??? защо ???? отговаряй ???? . защото там е измамата, заложе в прогрмата на машината - например : всеки десети глас за партия "хикс", да се отчита като глас за партиа "игрек" !! . коъ може да докажеу че това не е така ??? никой !!! трябва "да вярваме" да думите на ..."ексепрти" ! а защо да им вярваме ????

че само ако го изкарат на сила от Банкя ще стане премиер Ама тия още не вдеват Кво и говорит трактора от ловните поля на Бандера

с повече хартия от принтера отколкото бюлетини Требва да оди при Чаушеско и Бандера докато не е "преял с власт"

що Киро сакаше да давате по една заплата на Усраина Същите цървули имат представител и в Сърбия Англиискио крал е тръгнал "бос през просото с машинки да управлява"

Новината да се чете, генерирани са и резултатите вече хахахахаха. Повече вярвам в мармота дето завива шоколада, отколкото на тия измамници.

много жалки коментари от руското посолство. Много ме кефи как в всеки коментар трябва да сложат името на сорос или да споменат евроценности. Толкова сте жалки, че вече не сте смешни

Абе да се разбират още от сега кой колко процента ще вземе и без това е ясно , че е манипулирано и опорочено. Резултатите се знаят още отсега , затова аз няма да участвам в тази пародия на избори. Гочоолу ( Баце) , Дочоолу( Шиши) и Кики правят избори.....айде да го ....

Досега хората "гласуваха" с "изборни машини" със софтуера Smartmatic на чичко Сорос, за които Кирчо и Кокорчо имат кодовете. Така се появи ПП. 1) Вече показаха как изборните машини-компютри лесно се разглобяват без да се нарушат пломбите. Отделно имат Wi-Fi и може да се ползват USB флашки без проблеми: https://tinyurl.com/44x6jp6c 2) Също така се оказа, че хартиените разписки за гласуването все още се пазят и може да се направи проверка на машинното гласуване с броене на хартиените разписки. Има големи разлики точно в полза на ПП (отчетени 103 гласа вместо 23): '' https://tinyurl.com/32xyfmjj За официален одит хартиените разписки не са валидни. 3) Подобни машинни гласувания няма никъде другаде в Европа, а софтуерът за машинно гласуване Смартматик; е тясно свързан с Отворено Общество на чичко Сорос. Представител на Smartmatic е лорд Марк Малох Браун, близък до Сорос и член на борда на Отворено Общество. Знаем какви гигантски шашми с машинното гласуване имаше в САЩ и с външна намеса през Интернет (от IP адреси в Украйна, Китай, др.) от филма на Майк Линдел, който описва кибератаката срещу изборите в САЩ в „Абсолютно доказателство“ (след 1ч 43мин): https://tinyurl.com/2fjvxrab 4) "Експерти конституционалисти пред Труд news: Гласуването с машини е абсолютна измама" https://tinyurl.com/5xjz5kw5

какво пише най долу "Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат. БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска."

Линк към оригиналната статия от труд.бг (написаното е същото, по принцип БуднаЕра би трябвало да даде линка към оригинала): "Експерти конституционалисти пред “Труд news”: Гласуването с машини е абсолютна измама" https://tinyurl.com/pcztk353

Защо не се коментират "джурканите" изборни компютри със софтуера Смартматик на чичко Сорос? Това никога не беше разследвано, защото ПростоКиро даваше кодовете за изборните машини на партиите от "сглобката"! Никоя друга страна в Европа освен България не ползва изборни компютри! "Зловещо! Алексей Петров заплашил с убийство журналиста Станислав Цанов. Трактора проникнал в телефона, следял живота му в реално време (Ексклузивен запис) Хакери на бившата барета джуркали изборните машини, авторът на “Напред и нагоре” разкрил измамата и щял да плати с живота си" https://tinyurl.com/bdzmjs7z "Скандал! Това ли е човекът, фалшифицирал изборите? Васил Величков имал мераци да завладее Информационно обслужване..." https://cutt.ly/9wXh0Wbo Забележете, че при проверката в София всички секюрити сертификати на файловете с резултатите в изборните машини в София бяха НЕВАЛИДНИ, т.е. резултатите бяха МАНИПУЛИРАНИ дистанационно!!! Това разследване на "джурканите" изборни компютри само за София ще се проточи повече от година и ФАЛШИВИЯТ гей-кмет на София Васко Маслото ще управлява вечно! Никакви проверки на секюрити сертификати на файловете с резултатите в изборните машини при изборите в България през последните 3 години не бяха разследвани и никога няма да бъдат разследвани!

Пак малоумници коментират, дето не знаят какво е принтер...

Интересно ми е колцина от списващите и коментиращите са наясно какво е това ""хеш".

кочина е позор ! . никъде в европа няма гласуване с машини ! . машината е измама и никой не може да убеди мислещите хора, че това не е така !

Энциклопедия «Касперского» Страници в категория „Протести в България“ https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_2013

Каквото и да правят , ако не броят задължително и отрязъците от машините , за сравнение , ала-бала ще е пак.

Каква е ползата от съществуването на "хеш кода", след като отпечатаните бюлетини не се броят, а важи сумата дадена от машината?

Броят се ръчно от секционната комисия и се отбелязват в хартиения портокол. Машината просто е един принтер на "касови" бележки. това е след последната промяна в избирателния закон от предишното народно събрание когато вкараха и видеозаснемаането на броенето.

Как гласоподавателят може да провери, дали машината е манипулирана (тоест да верифицира хеш кода)? Ако не може, то поне избирателната комисия трябва да има начин. Иначе не можем да говорим за сигурност.

и кой ще спре софтуера да отпечата този явно известен ред - като текст в кавички... и да продължи модифицирано? и в края на деня да затрие реалния код и да остане само, в кавички, непипнатия? не мога да напиша примера, защото не може дори 1 буква на латиница.

Ха хаа, хеш кодът, демек, пак мъдуровки, ала-бала с президента и т.н., че ПростоКировци, Кокорчовци, джендъри и пр. шорошки уруспии да са отново в НС и управлението на България, че да досъсипят държавицата ни! А бе, както му е редът козяшки!

ЦИК и бивш шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов Тук обаче искам да припомня една много голяма катастрофа, която всички са забравили - местните избори през 1999 г. Тогава недействителните гласове стигнаха 33%. Данните ги няма в интернет, защото са на хартия само, тогава нямаше задължение да се публикуват в интернет. Ще Ви кажа обобщено числата - имаше 3 милиона гласували, а за общински съветници гласовете бяха 2 милиона. Защо? Защото гласовете бяха недействителни. Как се изхитрихме да го направим, аз бях тогава член на ЦИК - ние самите не вярвахме на очите си, като видяхме това. Подадоха се 3 милиона гласа и от тях само 2 милиона произведоха съветници. Един милион бяха недействителни. Тогава нямаше номера на партиите в бюлетината. Това беше гениален ход на демократичните сили, за да може неграмотните избиратели да не гласуват, друга причина не виждам. https://dnes.dir.bg/na-fokus/mihail-konstantinov-pred-dir-bg-izticha-garantsionniyat-srok-na-mashinite-a-nikoy-ne-govori-za-tova

Този хеш код не означава нищо. Той е за онези, които си нямат идея.

Някой вярва ли им на тия бози още?

80% от населението. Вярват. На битивиту.

пак някой да си го изтегли на флашката....

Че за какво (да не говорим, че е публично достъпен, дори е публикуван в новината)? Хеш-ът е начин да се гарантира, че софтуерът в машината наистина е този които трябва да е. Идеята е, че "всеки може да провери" дали софтуерът които ползва е маипулиран или не. Да де, ама това е идеята в нормалния свят. Тук никой не може да провери дали кодът съвпада или не. Просто има хартийка на която има хеш който няма как да провериш. С други думи, ползата от тоя хеш е нулев. Практически, някой някъде може да тества някаква машина, но какво гарантира, че се тества точно същта ташина? Нищо.

а какво значение има дали съвпада или не? машините се използват като принтери само - виждаш пише ли на хартията квото си избрал и това е, хеш не ти трябва ама гласуващите за Боце Шиши и Късопишков сте умни като задниците им

Ми именно де... Това е цирк за глупаци - какво дирят там ДАНС тогава? И за какво изобщо са ни тия машини? Освен цирковете които правят на всички избори те генерират и постоянни разходи за съхранение между тях.

това, драги ми смехурко, не е хеш (контролна сума е на български). хеш е ако ти, на ръка, си го направиш и ако вярваш безпрекословно на програмката, която ще го сметне и отпечата. а ако тази програмка просто отпечата СТРИНГА, без да го е смятала, за какво говорим? и сега кажи, балък ли си, на балък ли се правиш, или нас ни имаш за балъци?

Ами не, не е контролна сума. Хеш и контролна сума са близки по знаение но не са синоними. Затова като не понзавате терминологията не се правете на много интелигентен. Да не говорим, че интелектът на човек личи най-ярко в спор. Когато глупак не може да се аргументира почва да обижда опонентът си

Луд умора нема только са поти https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-12094/Bitcoin.html

Казват, че КЕШ кода при шарлатаните е променлив от 50 до 100 лева.

само 0 и 1: 10, 100, 1000, 10000....

Аз да попитам, за един познат, какво ни гарантира, че машината която печати някаква хартийка на която има някакъв хеш наистина работи със софтуерът от който е генериран тоя хеш? Ама айде, да върви цирка със сертифицирането. Поне е шоу за глупаците.

абе гклупако ако ще и баба ти да е подменила софтуера - нали машините в момента се ползват само като принтери? достатъчно е да си провериш, че ако си избрал ГЕРБ, ДПС или ВГЪЗРАЖДАНЕ (по мнението ти се разбира чий прост симпатизант си), то го пише същото на бележката т.е. достатъчно е да можеш да четеш, кратунко проста

Не знам дали съм глупак, но на вас ви липсва функционалната грамотност. Аз не говоря за манипулации, просто питам какъв е смисъла от тоя цирк. Той работи, безспорно, но в друг контекст. А най-лесната манипулация е чисто психологическа - не можеш да гарантираш какво прави машината. Следователно гласуването с нея е несигурно. Та стигаме до топ откритието - машинното гласуване не е машинно гласуване. Просто машина попълва бюлетина, която в последствие се брои на ръка. За чий ни е тогава тая машина? За един познат питам...

въпросът е много правилен. контролните суми (има такава, българска, сума) са от полза когато се изпълняват от контролиран процес. т.е. когато, примерно, ТИ имаш файл който е неизвестен и му правиш контролна сума. а тука софтуерът 1) вади нещо което не се знае как е генерирано и дали не е просто отпечатано 2)не се знае на какво гледа контролната сума, все пак спокойно може да е там, но всъщност да се изпълнява нещо друго. трябва да се отложи това електрическо гласуване, докато няма мир и спокойствие по повод гласуванията. трябва да има доверие, тогава хешовете няма да са нужни.

Между другото, това не е единствения проблем. Основния проблем, за които се мълчи, е, че при машинно гласуване няма анонимност на вотът. Той става таен. При анонимен вот - никой не може да определи как си гласувал. При таен - едни хора знаят как си гласувал, но обещават да не казват на никой друг (например - дата и час когато си влязал да гласуваш се съпоставя с датата и чсът на съответния запис в машината). За да работи система трябва да може да се определи точно кога си влязъл де - за целта има камери които симат всичко и любезно добавят тайм код. Какво можеш да направиш с подобна връзка - ами получаваш инструмент за конторол на това кой как гласува (чисто теоретично). Сега си представи, че си в провинцията и си зависим от работодателя ти, който ти казва да гласуваш за ХХХ и, че ако не го направиш си на улицата. Би ли рискувал, лежейки на кълката, че някаква лелка няма да изнесе съответните данни. Но какво да се прави - когато човек се самоопредели като умен е нормално да ги нацвъка едни...

Не е важен хеша, а кеша