Депутатите подкрепиха текста с 339 гласа, при 151 "против" и 16 въздържали се. Резолюцията няма обвързваща сила за правителството, но има силно символично значение в обстановката на растящ натиск в Европа за признаване на палестинска държава, предаде БТА.

68 депутати не участваха в гласуването на текста, който бе внесен от социалистическото мнозинство.

Според социалистите резолюцията е сигнал за мир, целящ "да се преодолее парализата" в буксуващия близкоизточен мирен процес.

Израелското посолство в Париж незабавно реагира с изявление, че тази инициатива "отдалечава възможностите за мир и е погрешно послание".

Според Израел признаването на палестинска държава преди всякакво уреждане на конфликта е "сериозна грешка" и произтича от едностранно решение, което може само да влоши ситуацията.

В Рамала Палестинската автономна власт приветства гласуването във френския парламент. Една от ръководителките на Организацията за освобождение на Палестина изрази в изявление "признателността си към френския народ" и призова "френското правителство да претвори в действия решението на своя парламент".

Гласуването във френския парламент идва след подобни инициативи във Великобритания и Испания, където депутатите също приканиха правителствата си да признаят палестинска държава. Тези правно необвързващи ходове се вписват в набиращо сила движение в Европа към признаване на палестинска държава като начин да се окаже натиск за съживяване на мирния процес и спасяване на решението с две държави, израелска и палестинска, което сега е застрашено от продължаването на еврейската заселническа дейност и изострянето на насилието.

В петък френският външен министър Лоран Фабиюс увери депутатите, че Париж ще признае палестинска държава, без обаче да се ангажира със срокове.

"Ако усилията (за преговори) се провалят, тогава ще трябва Франция да поеме отговорността си като признае без протакане държавата Палестина", заяви той.

Фабиюс отново предложи идеята за организиране на международна конференция за Близкия изток, без обаче да посочи дата или участници.

Дипломатическата борба обаче сега се води в ООН, където палестинците искат да внесат в Съвета за сигурност текст, в който се настоява за край на израелската окупация до ноември 2016 г. Този подкрепян от Арабската лига текст обаче рискува да се сблъска с ветото на САЩ.

За избягване на конфронтация Франция заедно с европейските си партньори предлага алтернативен текст за възобновяване на мирните преговори.

Според постоянния палестински представител в ООН Рияд Мансур този текст дава краен срок за преговорите и може да бъде внесен в Съвета за сигурност в средата на този месец.

"Трябва да определим график, защото ако няма график, как да убедим, че това няма да е поредният процес без реални перспективи?",
заяви Фабиюс в петък. Френският външен министър спомена краен срок от две години за завършване на преговорите.