Недобре работещите институции поставят под съмнение гладкото функциониране на една нова система за финансиране на партиите. Това мнение изказа пред БНР финансистът и преподавател в УНСС Димитър Чобанов. Според него новата система би довела до повече рискове, отколкото в момента има.

"Разумната инвестиция би била най вече по отношение на финансирането на управляващите партии. За бизнеса възникват рискове, че от една страна би могло това да се разглежда или да се "изврати", да се превърне в нов данък върху бизнеса, т.е., управляващите партии да се опитат да наложат силово дарение на някои фирми, от друга страна пък е възможно тези фирми, които даряват на опозицията, след това да получават някакви административни преследвания или множество проверки от държавни органи и регулатори, които да затруднят тяхната дейност. Това е един от рисковете, които възникват при положение, че институционалната среда не е достатъчно добре укрепена", обясни Чобанов в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

Като друг риск той посочи, че е възможно с промените част от партиите да изпаднат в ситуация, в която сериозно би се затруднило явяването им на следващи избори.

Според него трябва да се направи анализ на въздействието на законодателството. По думите му това, което не е направено, са оценки и сметки за това какви биха могли да бъдат негативните ефекти от едни такива мерки. Необходима е широка обществена дискусия, която вече започва, смята финансистът.

"И сега партиите в някои случаи имат доста неясни източници на финансиране, които минават "под радара", т.е. по никакъв начин не се отчитат. Не бихме могли да кажем, че сегашната система, при която официално няма корпоративно финансиране, всъщност възпрепятства фирмите да правят това. В момента, в който обществото не разполага с информация откъде точно идва финансирането, какъв е неговият размер и за какво се използва, в този случай партиите биха могли да бъдат доста зависими. Ако ситуацията се промени така, че да има пълна прозрачност, т.е., всяко дарение да се знае - от коя фирма е направено, какъв е размерът и произходът на средствата и по какъв начин са използвани тези пари, това би могло да подобри ситуацията", изказа мнение още Димитър Чобанов.