Процедурата продължава до 14 април и е първа по рода си като слага край на практиката за непрозрачност в избора на първия човек в организацията, който през януари 2017 г. ще наследи сегашния генерален секретар Бан Ки-мун. 

Изслушването е диалог в двучасови сегменти с встъпителни думи и въпроси с време за отговор до две минути.

С представянето на България - "държава с една от най-древните истории и култури", която е имала своите "славни моменти на толерантност", започна изказването си в ООН Ирина Бокова.

Българската кандидатка за генерален секретар на световната организация направи краткото си, стегнато и лаконично встъпително изложение на френски език, а след това мина на английски при отговорите на въпросите, като периодично преминаваше отново на френски и испански.

"Това е исторически диалог! Благодаря Ви за възможността да обменя своите идеи с тук присъстващите членове на Съвета на ООН - прозрачността и приобщаването в този процес на избор са много важни", каза Бокова.

Време е "да се даде на жените възможност да се развиват като равнопоставени представители на обществото", каза Бокова и припомни, че е първата жена, оглавила Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).
Досега ООН е била ръководена от осем мъже. 

Българският кандидат за генерален секретар на ООН заяви, че миналата година организацията е навършила 70 години "в служба на мира, сигурността, правата на човека и развитието", но сега пред нея стоят нови предизвикателства: конфликти, ръст на насилническия екстремизъм, разрушаване на културното наследство. Според нея деструктивните сили "се опитват да ни убедят, че не можем да живеем заедно". 

"Смятам това за недопустимо. Като човек, убеден в правотата на многостранния подход, мисля, че ООН днес трябва да заложи на предотвратяването на конфликти, помирението, диалога, дипломацията". 

На въпрос как ще отговори на екстремизма, който прибягва до насилие, Бокова, цитирана от БНР, сподели своя опит в ЮНЕСКО.

"Ние в ЮНЕСКО започнахме младежката образователна инициативата за глобално лидерство. С нея даваме компетенциите и критичното мислене на младите и, разбира се, умения. Всички сме наясно, че когато един бежанец си намери работа, той престава да бъде бежанец." 

Бокова увери, че ако оглави ООН, ще се застъпва твърдо в защита на правата на човека, тъй като смята, че това е морален дълг и важна отговорност на генералния секретар.

Тя заяви, че ако оглави организацията, ще опита да възстанови доверието между израелци и палестинци, но призна, че няма магическо решение на много от световните проблеми.

Бокова успя да се измъкне ловко от въпроси с уловки, като този на украинския постоянен представител в ООН, който поиска от нея да се произнесе по анексията на Крим от Русия, отбеляза АФП, на която се позова БТА.

В условията на увеличаване на броя на конфликтите и възход на насилническия екстремизъм международната общност трябва да се научи отново да живее в мир и взаимно уважение, заяви българският кандидат, цитиран от ТАСС.

Бокова каза, че твърдо вярва в многостранния подход за решаване на проблемите, стоящи пред човечеството.

Тя изрази и твърдата си позиция, че 21 век е век на равенството между половете и без него е невъзможно да има мир и устойчиво развитие.

Не казвам това само, защото съм първата жена, избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, но и защото днес сме свидетели на това, че не е възможно да постигнем мир или устойчиво развитие без равенство между половете, подчерта по време на своето изслушване Ирина Бокова.

На въпрос за корупцията в ООН тя коментира, че има доверие в съществуващата система за справяне с това предизвикателство.

Бокова каза, че е представител на "поколението българи, което е получило възможността да работи над обединението на Европа, за насърчаване на демокрацията и човешките права".

"Предприехме огромни усилия, за да превърнем страната в демократична, процъфтяваща държава, член на Европейския съюз", подчерта Бокова, която е възпитаничка на МГИМО (Московския държавен институт за международни отношения), отбелязва руската агенция.

Ирина Бокова каза, че богатият й опит, придобит в работата по реформирането на България, непосредственото участие в изготвянето на конституцията на страната, участието в редица международни форуми, включително като министър на външните работи, й позволяват да претендира за поста генерален секретар на ООН.

Визията на Ирина Бокова е на английски и на френски език и е озаглавена "Мир, устойчивост и достойнство - нов хуманизъм за света днес". Тя е била представена на Генералната асамблея по-рано този месец и може да бъде открита в линка: http://www.un.org/pga/70/wp-content/uploads/ sites/10/2016/01/6_AprilSecretary-General-Election-Vision- Statement_Bulgaria-6-April-2016.pdf.

На сайта на телевизията на ООН (http://webtv.un.org/) има клипове с представянето на тримата кандидати от вчера, както и ще има и на тези, на които предстои представяне.