На пресконференция, зам.-председателят на Европейската комисия, заяви, че начинът, по който е било взето и комуникирано това решение само още един път потвърждава защо е много важно да не сме зависими само от един източник на газ и защо диверсификацията на на енергийните източници за Европа е толкова важна, предаде БТА.

Вчера след продължителни разговори в Анкара с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, руският президент Владимир Путин обоснова оттеглянето на проекта за газопровода "Южен поток" с отказа на България, под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия.

Кристалина Георгиева припомни, че Европейската комисия винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток". А именно, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство.

"Това законодателство е там, за да защити нашите потребители - гражданите и промишлеността - от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките. Тази позиция е известна на руската страна и не се е променила вчера, не може това да бъде причината за това решение", посочи Георгиева.

Според нея, това, че има отказ да се допуснат други доставчици до тръбите на "Южен поток", е това, което се е оказало неприемливо за руската страна.

По думите на Кристалина Георгиева, от гледна точка на Югоизточна Европа диверсификацията наистина е много важна, а вътрешният пазар трябва да защитава потребителите в Европа.

"Комисията ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа", добави Георгиева.

Попитана дали ЕК сега ще компенсира нашата страна, зам.-председателят заяви, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници. Тя допълни, че ЕС ще продължи да бъде в следващите години най-големият източник за инвестиции в българската икономика, както досега.

"Знаем, че България очаква да получи за следващите седем години 32 милиарда лева, че от досегашния бюджетен период има още 9 милиарда лева, които потенциално страната може да усвои. Да се надяваме, че ще ги усвои максимално", заяви Кристалина Георгиева.

Тя коментира още, че България е суверенна страна и сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани.

"Решението да изисква за "Южен поток" достъп до тръбата за други доставчици, е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите", заключи Кристалина Георгиева.

ЕК съобщи, че предстои нова среща за "Южен поток"

Зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович съобщи, че на 9 декември ще се състои предварително планираната поредна среща, свързана с проекта "Южен поток".

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" бе редовно обсъждан между съответните държави от ЕС и Европейската комисия. Самата комисия неколкократно бе домакин на срещи, насочени към намирането на решение, така че проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство.

Следващата среща бе насрочена за 9 декември и ще се състои, независимо от съобщеното от Русия намерение да спре проекта, заявява Шефчович в писмено изявление.

Очевидно това ново развитие ще бъде допълнителен елемент в обсъжданията на предстоящата среща. Постоянно променящата се среда в областта на енергетиката в ЕС е поредната причина Общността да изгради устойчив европейски енергиен съюз.

Един от приоритетите на този съюз ще бъде сигурността на енергийните доставки, допълва Шефчович.

АНКЕТА: Кой е големият губещ от спирането на проекта "Южен поток"?