Министерският съвет одобри Решение за подаване на жалба от Република България. С това решение се упълномощава министърът на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба, предаде БГНЕС.

Гърция е решила да въведе нов данък със ставка 26 на сто на всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в България, Кипър и Ирландия

Българският бизнес може да избуги над 1,5 млрд. лева заради това - каза вчера зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Реално данъкът ще бъде наложен единствено на сделки, които са фиктивни, но ще бъде авансово удържан на всички сделки. Така, докато доказват съществуването на сделката, българските предприятия няма да могат да ползват парите си, обясни той.

Ако гръцкият данък влезе в сила, ще постави нашия бизнес в много неравностойно положение.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров заяви, че в България има регистрирани над 1400 гръцки фирми, които ще бъдат потърпевши.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов сезира Европейската комисия за данъка.

Процедурата по разглеждане на жалбата от ЕК включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Административната фаза в хипотезата на член 259 от ДФЕС приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно.

Ако Комисията не издаде становище до 3 месеца, това не е пречка за Република България да сезира Съда на Европейския съюз.

ЕК взима мерки по писмото от България

Европейската комисия знае за промените в гръцкото данъчно законодателство и за опасенията от тяхното възможно неблагоприятно въздействие върху вътрешния пазар,
съобщи на пресконференция в отговор на въпрос Аника Брейдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси.

Анализираме полученото от българските власти писмо, очакваме правен анализ на гръцкото министерско постановление, за да установим обхвата на новото законодателство. Когато тази оценка бъде изготвена, ЕК ще вземе необходимите решения, за да осигури спазване на европейското право, ако такава необходимост възникне, допълни говорителят.

Попитана дали и други държави са изпратили подобни оплаквания, Брейдхарт уточни, че досега само българските власти са изпратили писмо.