За много хора трафикът на хора е свързан с уязвими жени или момичета, както и с трафика на мигранти. Но трафикът на хора е свързан и с частния сектор. Този проблем е все по-сериозен. Това каза при откриването на Конференция за засилване на ролята на частния сектор в борбата с трафика на хора и трудовата експлоатация във веригите за доставки Петя Несторова, изпълнителен секретар към Конвенцията за борба с трафика на хора на Съвета на Европа (СЕ).

Тя добави, че 40 % от всички случаи на трафик на хора са свързани с трудова експлоатация. Жертвите са мъже, жени, деца, граждани на Европейския съюз и трети държави, както нискоквалифицирани работници, така и висококвалифицирани. Понякога става дума за пране на пари и данъчни престъпления, каза Несторова, цитирана от БТА.

По думите ѝ от тази нелегална дейност се генерират около 245 млрд. долара, като 76 млрд. долара са свързани с насилствен труд в частния сектор. Несторова посочи, че бизнесът има сериозни отговорности за спазване на човешки права.

По думите ѝ трафикът на хора е сериозно престъпление и нарушаване на човешките права. Затова за трафика на хора се говори като за съвременно робство, макар жертвите да не изглеждат като роби, коментира тя. Трафикът на хора е подпомогнат от нарушение на трудово законодателство, свързан е с политика за намаляване на разходи, посочи Несторова.

България продължава да е страна на произход на жертви

Трафикът на хора е престъпление с последици и за жертвите, и за обществото. А когато става дума за трудова експлоатация, говорим за тежко нарушаване на човешки права, каза Ваня Стойнева, началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя Людмила Петкова и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Ваня Стойнева

Снимка: БТА

Все по-често пострадалите са въвлечени и в други престъпления, каза тя.

България продължава да е страна на произход на жертви. Трафикът на хора с цел трудова експлоатация се изравнява с този, който цели сексуална експлоатация, заяви Стойнева

За компаниите е трудно да проследяват как партньорите им спазват правата. Важно е сътрудничеството с правоприлагащите органи, посочи тя и допълни, че България е изправена пред редица предизвикателства, свързани с този проблем.

Как Германия бори трудовата експлоатация

Обществената осведоменост за риска от трафик на хора вече е много по-висока, каза посланикът на Германия у нас Ирене Планк на конференция за засилване на ролята на частния сектор в борбата с трафика на хора и трудовата експлоатация във веригите за доставки.

Ирене Планк

Снимка: БТА

През 2010 година в Германия не си давахме сметка за това, което се случва, но през 2012-2013 г. всичко се промени. Започнахме да разбираме, че там, където се шият дрехи, условията не са добри, каза дипломатът.

Гражданското общество се активизира след два огромни пожара във фабрики за дрехи. Тогава стана ясно, че трябва ясен план за действие. Такъв беше приет няколко години по-късно, посочи Планк.

Много фирми се справиха чудесно, имаше и такива, които вече прилагаха принципите на ООН, преди да бъде гласуван този план за действие, каза дипломатът и допълни, че в страната ѝ е имало фирми, които не са разбирали за какво става дума и такива, които са се чувствали безпомощни.

И тъй като по-голямата част от фирмите не успяха да прилагат този план, се наложи да бъдат гласувани законови промени, каза още германският посланик.