В боливийския град Ел Алто, сгушен сред величествените планински върхове, издигащи се над политическата столица Ла Пас, на управляващата социалистическа партия ще и бъде потърсена сметка на местните избори в неделя.

Кандидатът на социалистите за кмет, който беше избран лично от партийното величие и бивш президент Ево Моралес, изостава с много от другите в социологическите проучвания. Вероятният победител Ева Копа, бивша партийна звезда - млада, жена и индианка - напусна партията, защото според нея тя е станала твърде умерена.

Миналата година Моралес триумфално се завърна в Боливия, след като неговото Движение за социализъм (МАS) помете конкуренцията и дойде отново на власт, а неговият близък сподвижник и бивш министър Луис Арсе беше избран за президент.

Но боливийските избиратели, дори и тези в бастионите на МАS, все повече се оглеждат за ново поколение политици, извън сянката на Ево, който управляваше страната почти 14 години, преди през 2019 г. да бъде свален след обвинения, че е откраднал избори.

Непосредствено след напускането на Моралес, който избяга първо в Мексико, а после в Аржентина, в страната избухнаха протести, съпроводени от насилие. В Ел Алто около десетина души - основно негови привърженици - загинаха в схватки с полицията.

"Преживях същото, каквото и те, бяхме заедно в много трудни времена", каза пред Ройтерс 34-годишната Копа и кандидат за кмет от малко известната партия Халяля (Jallalla), докато агитираше в града. "Аз съм млада, аз съм жена, знам как се чувстват те."

"Обновлението не опира само до възрастта, обновлението означава в политиката да влязат нови лица, да бъде създадена добра основа и да се надгражда върху нея", каза Копа, която преди беше председател на боливийския Сенат.

В неделя боливийците ще избират около 5000 свои представители, от губернатори и кметове до членове на събрания, общински съветници и представители на индианското население.

СМЕТКА ЗА ПЛАЩАНЕ

През бурните месеци на протестите през 2019 г. привържениците на Моралес често организираха шествия по стръмните шосета от Ел Алто към Ла Пас, развявайки знамето "випала" в цветовете на дъгата, символ на индианското население от Андите, за което той толкова често се застъпваше.

Докато Моралес твърдеше, че срещу него се извършва преврат, Копа, която по онова време беше председател на Сената, възприе по-помирителен тон към консервативното временно правителство. Спечели си похвалите на мнозина, че е успокоила насилието, но това породи напрежение между нея и ръководството на партията.

Затова вместо Копа Моралес лансира свой кандидат за кмет на Ел Алто - Сакариас Макера.

Според местни социологически проучвания в навечерието на неделните избори Макера има подкрепа от едва 8 процента. Същевременно тази за Копа е около 90 на сто.

На неотдавнашна предизборна обиколка в подкрепа на кандидата си Моралес изрази увереност, че хората и "културната демократичната революция" ще оставят МАS "първа политическа сила, каквато тя е и до момента".

Но в много както по-големи, така и по-малки градове имаше съобщения за вътрешнопартийни борби, тъй като редовите членове на МАS отказват да приемат Моралес и подкрепените от него кандидати. Според социологическите проучвания опозиционните кандидати се представят добре.

В Ел Алто Марсело Арекипа, боливийски политически анализатор, каза, че решението на Моралес да изолира Копа се е обърнало срещу самия него.

"Най-голямата сметка, която Моралес ще трябва да плати, е тази за Ел Алто и Ева Копа", каза той.

Много избиратели смятат, че вината за слабото представяне на кандидата на МАS е на Моралес и казват, че бившият производител на кока губи пословичната си връзка с обикновените хора.

"Смятам, че Ево Моралес е пряко отговорен, защото не се вслуша в редовите членове на партията, когато избираше кандидат за кметския пост", каза Хайме Копа, 45-годишен зидар, добавяйки, че ще подкрепи Ева Копа.

Виктор Mайта, 22-годишен студент, също е на мнение, че Моралес е тръгнал в грешна посока. "Подкрепям Копа, защото тя се бори за идеалите си", заяви той.

Превод: Владимир Сахатчиев, БТА