Фалшив е сигналът за бомба на борда на пътническия самолет, на който дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" са оказали помощ вчера, каза пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков, който присъства на заключителния етап на многонационалното учение "Trojan Footprint 22" в района на учебно-тренировъчен комплекс "Црънча".

Вижте снимки от учението>>

"Това е стандартна процедура. Когато има затруднение с граждански полет, въздушните сили осигуряват такава подкрепа. Ние сме поели от Румъния и сме предали на Турция случая. Това, което нас ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и заедно с нашите съюзници ние трябва да разберем откъде и защо се появява това - да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО, очевидно става дума за фалшиви сигнали", коментира министърът.

"Самолетът е летял от Русия за Турция, подаден е сигналът още на румънска територия и са реагирали еър трафик контрола, предадено е после съобщението на българското ръководство на въздуното движение, които са съобщили на службите, те са предприели нужните прецедури за безопасност", обясни Тодор Иванджиков от Асоциацията на българската авиационна индустрия.

В сряда следобед дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" са оказали помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда, стана ясно по-рано днес от съобщение на военното министерство. Българските летци са поели контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортирали са го над територията на страната и са го предали на турските изтребители.

Зарков коментира още, че е водил разговори в Пентагона за американски самолети да се включат в охраната на българското небе.

"Проведохме разговори по възможностите за "Air Policing" в България, по възможността да се осигурят самолети между МиГ-29 и Ф-16 Блок 70. Това са още предмет на разговори, бройки самолети, откъде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами. Това са още елементи на разговор", съобщи министърът.

Заков увери, че политическото и професионалното ръководство в правителството и МО работят за най-правилните опции за еър полисинг на въздушното пространство у нас.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

По повод посещението на експерти от Украйна, дошли у нас за да обсъдят подробности около военно-техническата помощ, Заков посочи, че "българският военно-промишлен комплекс има доста сериозни възможности, "Терем" също, така че аз съм уверен, че ще успеем да помогнем на украинската страна."

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдаваха днес заключителния етап на многонационалното учение "Trojan Footprint 22". В "Trojan Footprint 22" участват до триста военнослужещи от състава на Съвместното командване на специалните операции, от армиите на страни-членки на НАТО и страни-партньори, както и сили и средства на Министерството на вътрешните работи.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

"Подобни учения са изключително важни за придобиване на оперативна съвместимост и оттрениране на способности на нашите Специални сили с тези на съюзниците", каза министърът. В рамките на многонационалното учение "Trojan Footprint 22" на територията на България успешно е демонстрирана и спойката между страни-членки и страни-партньори, посочи още той.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

По думите му - българските Специални сили са на високо ниво и в това се е убедил на подобни демонстрации, включително и извън България.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

"Използвам случая да поздравя Специалните сили не само за тази демонстрация, но също така и за способностите, които са придобили през последните години. При тях доста добре е развит сухопътният компонент, но трябва да се развият въздушният и морският компонент, за което сме поели ангажименти по линия на НАТО", каза още той.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

"Видяхме на живо демонстрирани последните придобивки на Специалните сили", посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов във връзка с участващите в учението нови бойни машини, българско производство. Работи се усилено за подготовка на т.нар. въздушен компонент на Силите за специални операции и предстои работа и за морския компонент.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА

"Надявам се това, което министърът на отбраната каза, да стане реалност, за да можем да продължим с развитието на Специалните сили", подчерта адмирал Ефтимов.

На учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" военнослужещите - участници в учението успешно изпълниха парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил, директни действия и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи знака на учението на министъра, началника на отбраната, постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев и дипломатическите представители на страните-участници. На събитието присъства и извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

Село Црънча - учение - Троян Футпринт 22

Снимка: БТА