"Втора седмица подред имаме дневен ред, който е изключително кратък и при стегната работа от наша страна ще работим до 10.30 ч. Под стегната разбирайте - БСП търси дебат и истината, а ГЕРБ мълчи. Срамно е да се представя такъв дневен ред, при положение, че опозицията внася законопроекти, които дори не са гледани в комисия".

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Стойнев добави, че единият от внесените от левицата законопроекти е Законът за публичните финанси, в който БСП предлага Министерският съвет да преразпределя с постановления само 1% от излишъка. Той уточни, че действащата разпоредба създава условия за порочни практики и отваря пътя за несправедливо облагодетелстване на общини, чиито кметове и мнозинства в общинските съвети са близки до управляващите.

"Друг важен закон, който така и не влиза в комисия е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи", коментира още Стойнев. Социалистът уточни, че той има една цел - да защити правата на тракийските бежанци и техните потомци, с чиито земи е погасен държавният дълг, съгласно спогодбата между Народна Република България и Кралство Гърция. Стойнев отбеляза, че е срамно Народното събрание да продължава работата си по този начин. "Това показва, че ви е срам от законодателството, което влиза в парламента и вие сте некомпетентни да свършите своята работа. За нас означава и че парламентът е изчерпан, правителството също е изчерпано, защото не може да запълни работата на народните представители и затова е най-добре да отиваме на избори, като разпуснем Народното събрание", обърна се към управляващите Драгомир Стойнев.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева обърна внимание на опозицията, че всяка сряда имат възможност да правят предложения по дневния ред, а всяка първа сряда от месеца могат на ротационен принцип да залагат в дневния ред на парламента свои законодателни инициативи.

В процедура по начина на водене Драгомир Стойнев отговори на Цвета Караянчева и припомни, че миналата седмица бе първата сряда на месеца.

"Ние се възползвахме от това наше правило и вие дори не пожелахте да кажете една дума за този законопроект. Това е парламентарна трибуна, за която трябва да водим политически дебат", допълни Стойнев.