Според него палежът на микробус на партията пред централата в София е продукт на езика на омразата, предаде "Фокус".

Смята се, че палежът е умишлен, защото от камерите се вижда как върху автомобила е хвърлен горящ предмет, наподобяващ бутилка.

За около 15 минути след подаването на сигнала огнеборците са реагирали и погасили запаления микробус, информираха от противопожарната служба. Инцидентът е станал около 23:45 ч., очаква се по-късно днес прокуратурата да образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, след като материалите бъдат докладвани от полицията.

По думите на Карадайъ това не е изолиран инцидент.

"И други такива посегателства в последните един-два месеца е имало. Не сме ги коментирали, поради причината, че сме разчитали, че това са криминални и инцидентни случаи и органите на реда, и службите за сигурност ще си свършат работата и ще бъдат разкрити извършителите. Това е трети случай в рамките на 2015 година", каза той.

Първият случай за годината е от 7 януари, когато са били разбити стъклата на колата на лидера на ДПС Лютви Местан.

Последвал опит за палеж на централата на ДПС.

Карадайъ заяви, че не са коментирали тези два случая, тъй като са очаквали органите на реда да си свършат работата.

Последните няколко акта към ДПС могат да бъдат определени като терористични, коментира още той.

По думите му това се случва заради онази среда и ситуация, която се създава в държавата от безотговорни опоненти на ДПС, чрез езика на омразата, чрез явната ксенофобия, чиито проявления се виждат в Народното събрание и във властта.

На въпрос дали има връзка между трите случая, Карадайъ каза, че се надяват да няма организатори и поръчители пряко и директно. Но индиректно езикът на омразата е поръчител на тези терористични актове - това е оценката на ДПС, добави той.