"Във връзка с открития казус с конституирането на ЦИК от името на ПГ на ДПС заявяваме, че утре групата ще подкрепи предложения от ГЕРБ зам.-председател на комисията. Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА и "Фокус".

Партията няма да внесе законопроект за изменение на Изборния кодекс, с което да се реши "очевадната несправедливост спрямо ДПС, упражнена с указа на президента".

С гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила. За този факт президентът остана глух, сляп и вместо да го отчете, ни изравни с „Атака”", добави Местан.

Вижте снимки от парламента>>>


В края на миналата седмица при избора на новия състав на ЦИК стана безпрецедентен скандал в парламента, след като президентът подписа указ, с който ДПС и "Атака" получиха по един представител в ЦИК при 36 депутати на движението и 23-има на "Атака". В същото време ГЕРБ получиха 6-има, а БСП - петима членове.

Очаквано минути след това управляващите бойкотираха номинацията на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК Маргарита Златарева.

Темата е била обсъдена при президента преди КСНС, но още преди това Плевнелиев обяви, че няма да преработи указа.

Местан обясни, че след отказа на президента единственият възможен изход от ситуацията е бил промяна на броя на членовете на ЦИК със спешно изменение на Изборния кодекс.

"Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 членове би довело до следното разпределение по парламентарни групи – ГЕРБ – 7 , БСП - 6, ДПС - 3, „Атака” – 2. Това е абсолютно точното и по тази причина и неоспоримо справедливо”, посочи Местан.

Той обясни, че в ДПС са очаквали съгласие по казуса, но от БСП "не са готови".

"Вместо това те предложиха да оттеглят една позиция. Не е възможно ДПС да направи това. Нека всички бъдат спокойни и доволни. Благата вест е, защото днес е Благовещение, че ДПС не иска трети член на ЦИК. Няма да направим предложения за промяна в Изборния кодекс, нито ще бъдем съвносители, ако от други парламентарни групи имат такава идея”, категоричен бе лидерът на ДПС.

Борисов: Това е опит за справедливост

Лидерът на ГЕРБ определи позицията на ДПС за ЦИК като опит за въвеждане на справедливост.

"Г-н Местан в случая просто иска една елементарна справедливост за неговата партия, но прилагайки я за неговата партия, тя става приложима и за ГЕРБ. И още повече ясно кристализира ударът срещу нашата партия за служебно спечелване на евроизборите", каза Бойко Борисов.

БСП могат да излязат с чест от ситуацията, ако утре предложат да бъде избран заместник-председател на ЦИК от ГЕРБ, заключи Борисов.