Председател на ЦИК ще е юристът Ивилина Алексиева, а за заместник-председател беше избрана Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова.

Повече от четири часа народните представители дебатираха по избора на ръководство на ЦИК.

Те отхвърлиха предложението на ПГ на ГЕРБ Маргарита Златарева да бъде председател. След това, от ГЕРБ предложиха тя да бъде избрана за втори заместник-председател.

Мнозинството не прие и това предложение. Заради това решение опозицията напусна залата.

Според Изборния кодекс, ЦИК трябва да има двама заместник-председатели.

Със 110 гласа „за” депутатите приеха решение, според което Народното събрание предлага на президента Росен Плевнелиев да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5, ДПС - 2, Атака - 1, НДСВ - 1, Синя коалиция - 1.

Държавният глава издаде указ, като спази съотношението, поискано от ГЕРБ - "6, 5, 1, 1" в полза на ГЕРБ, а не както искаха управляващите - "5, 5, 2, 1".

Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че указът на президента е в грубо нарушение на Изборния кодекс и президентът е взел от ДПС, за да даде на ГЕРБ.

Той настоя президентът да коригира указа си и в ЦИК да има двама членове от ДПС и само петима от ГЕРБ, след което ще бъде избранзаместник-председател на ЦИК от ГЕРБ.

Мая Манолова от БСП обвини президента, че с указа си показал зависимост от ГЕРБ и че е обявил война на парламента.

Утре отново ще внесем предложението за Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК, заяви по-късно на брифинг Цецка Цачева от ГЕРБ.

По думите й резултатът от гласуването е безпрецедентен, защото за първи път опозицията няма представител в ръководството на ЦИК, което е грубо нарушение на Изборния кодекс.

В този състав и ръководство на комисията ще се осигури служебна победа на управляващите и изборите ще бъдат манипулирани, предупреди Десислава Атанасова.

Бойко Борисов: Нагло е, че председателят на ЦИК не е от ГЕРБ


КРЪСТОСАН ОГЪН: За избора на ръководство и членове на ЦИК