Оставките след критична ситуация не означават индивидуализирана вина на всеки от министрите, това е знак за поемане на политическа отговорност - това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV преди днес коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да обсъди подадените три министерски оставки - на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, след тежката катастрофа край Своге.

От партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ вече обявиха, че са против рокадата във властта, а вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че е право на премиера да поиска оставките, но смята, че това е прибързано, докато не се установи чия е вината за инцидента. Само Волен Сидеров каза, че "Атака" е напълно съгласна.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък уточни, че ако премиерът внесе официално оставките в парламента, парламентарната група ще ги одобри. И добави, че кандидатите за нови министри ще бъдат предложени от партията.

Дончев не изключи да има и други оставки в кабинета. На въпрос дали ще има нови рокади във властта, вицепремиерът отговори, че кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място.

"Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен", каза вицепремиерът.

Той изтъкна, че министър-председателят има право да избира екипа, с който работи.

"Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в НС", подчерта Дончев.

Запитан дали се оглеждат за нови министри, той заяви, че имат дълги редици и достатъчно потенциални кандидати в резерв.

Министърът на туризма Николина Ангелкова към момента запазва поста си, подчерта обаче Томислав Дончев.

На въпрос дали ако премиерът е поискал оставката на даден министър, а депутатите не искат този министър да си тръгне, това означава бойкот на решението на премиера, той отговори:

"Дълбоко не вярвам да се стигне до подобна ситуация".

Вицепремиерът беше категоричен, че в ГЕРБ няма конфликти и интриги.

"Не сме имали възможност да обсъждаме министерските оставки с Цветан Цветанов в детайли, но не виждам причина да имаме остри различия", отбеляза той.

Според него, когато става дума за държавното управление, е изключително подозрително да се взема решение, без да има спор. По думите му е нормално да има напрежение в кабинет, изграден на база коалиционен формат.

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

"От нас нито "чадър", нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познаваш - няма нито един застрахован, когато не спазва закона", категоричен беше Дончев.

Той говори и за това, че хотелът на Арабаджиев - "Маринела", бешесред спечелилите обществена поръчка за настаняванията по време на европредседателството.

"Самият факт, че се случва подобна операция, означава, че ако не сега, преди месец или преди месец и половина са намерени достатъчно данни и, надявам се, доказателства, че има престъпна дейност. Това по всяка вероятност не е било известно към момента на провеждане на поръчката. Комисията по избор на изпълнител по обществена поръчка не е разследващ орган и не прави данъчна ревизия", изтъкна вицепремиерът.